BNM ambil langkah tepat ikut situasi ekonomi kini

KUALA LUMPUR, 20 Mac – Bank Negara Malaysia (BNM) ingin menurunkan nisbah keperluan rizab berkanun (SRR) kepada 2.0 peratus berkuat kuasa hari ini daripada 3.0 peratus, telah dijangka oleh pakar-pakar ekonomi, yang berpandangan bahawa langkah itu sebagai tepat pada masa berdasarkan situasi ekonomi sekarang.

“Kejutan bekalan yang ketara biasanya menjejaskan kecairan dalam sistem, oleh itu, pengurangan dalam SRR adalah wajar”, kata Ketua Ekonomi Malaysian Rating Corp Bhd, Nor Zahidi Alias

“Walaupun jika kecairan kekal mencukupi buat masa sekarang, kemungkinan berlakunya kejutan yang ketara dalam ekonomi sebenar akibat wabak COVID-19”, tambah beliau.

“Kemerosotan kecairan yang mendadak juga akan menyebabkan turun naik dalam pasaran kewangan dan ini akan memberi kesan yang mendalam terhadap perniagaan serta pengguna. Itulah sebabnya, langkah ini diambil buat masa sekarang,” jelasnya lagi.

BNM sentiasa memantau sistem kewangan perbankan untuk menyokong keperluan industri. Dalam keadaan yang mencabar ini, bank pusat perlu menjadi proaktif bagi kekal di hadapan keluk.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here