KKM umumkan 130 kes baru : COVID-19

KUALA LUMPUR , 20 MAC – Kementerian Kesihatan Malaysia melaporkan jumlah kes positif Covid-19 di Malaysia iaitu telah melonjak kepada lebih 1,000 dan hari ini terdapat 130 kes yang baru.
Kejadian ini berlaku apabila menandakan satu lagi kenaikan dalam kes tiga kali ganda, menjadikan jumlahnya hingga 900 semalam.
Kementerian Kesihatan menggesa semua rakyat Malaysia untuk mematuhi Perintah Kawalan Pergerakan dengan adanya harapan dapat membendung penyebaran penyakit Covid -19 terutama sekali individu yang telah menguji positif untuk Covid-19 sebelum ini.
Hari ini (20 Mac 2020), kerajaan telah mengumumkan bahawa mereka akan menggerakkan Tentera Malaysia untuk membantu pasukan polis dalam melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan, berkuatkuasa Ahad ini iaitu pada 22 Mac.
Sehubungan itu, semua rakyat Malaysia dinasihatkan supaya tinggal di rumah mereka sendiri dan mengelakkan diri daripada berhimpun di tempat awam. Memandangkan peningkatan jumlah kes Covid -19 di Malaysia, adalah penting untuk menghormati Perintah Kawalan Pergerakan dari semasa ke semasa.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here