Yayasan Carlsberg derma DKK 95 juta bagi mengekang COVID-19

Geran luar biasa oleh Yayasan Carlsberg, Yayasan Carlsberg baru dan Yayasan Tuborg bertujuan menyokong sainifik, ekonomi dan usaha manusia sebagai tindak balas terhadap wabak epidemik COVID-19 global.

COPENHAGEN, 19 Mac – Yayasan Carlsberg, Yayasan Carlsberg Baru dan Yayasan Tuborg menyasarkan geran luar biasa yang dapat menggerakkan dan menyokong penyelidik, muzium seni dan masyarakat sivil dalam usaha saintifik, ekonomi dan manusia ketika masyarakat kini dicabar oleh wabak COVID-19.

Tiga asasi yang terdapat dalam keluarga Carlsberg adalah berusaha membantu mengurangkan cabaran yang berkaitan dengan epidemik COVID-19 global. Ia berada dalam asasi DNA untuk mengambil tanggungjawab apabila seseorang dan masyarakat menghadapi cabaran yang serius. Sebanyak DKK 95 juta (kira-kira MYR 60 juta) akan didermakan.

Yayasan Carlsberg, yang memupuk dan menyokong penyelidikan pecah tanah (ground-breaking research) untuk masa depan, diberi DKK 60 juta (MYR 38 juta) untuk tiga projek coronavirus yang berkaitan dengan dunia:

DKK 25 juta (MYR 16 juta) disumbangkan kepada penyelidik virus saintifik yang terkenal di peringkat antarabangsa dalam kerjasama antara Universiti Copenhagen,  Universiti Aarhus dan Institut Serum.

DKK 25 juta (MYR 16 juta) disumbangkan kepada kumpulan penyelidik tingkah laku sains sosial dan kemanusiaan yang berada dalam kerjasama antara Universiti Copenhagen, Universiti Aarhus dan Universiti Teknikal, akan menyelidik bagaimana kita sebagai masyarakat menangani epidemik paling berkesan .

DKK 10 juta (MYR 6 juta) disumbangkan kepada kumpulan disiplin di Universiti Roskilde yang akan menyelidik kebangkitan, penyebaran dan pemberhentian epidemik sejarah.

Ketiga-tiga projek itu akan membuka jalan bagi pemahaman, pencegahan, diagnosis dan rawatan global yang baru, untuk kesediaan COVID -19 dan epidemik masa hadapan.

Profesor Flemming Besenbacher, Pengerusi Yayasan Carlsberg, berkomentar:

“COVID-19 sedang berkembang pesat sekarang, jadi kami sangat gembira kerana dalam masa yanng singkat kami dapat memupuk kerjasama antara beberapa penyelidik terkemuka di dunia untuk menyumbang kepada penyelesaian bagi cabaran besar yang kita hadapi. Pengasas Carlsberg J.C. dan Carl Jacobsen dan Yayasan Carlsberg membantu ketika  masyarakat mengalami krisis, dan sekarang kita memerlukan sains bagi membantu menyelesaikan isu-isu ini dan berfikir untuk jangka masa panjang. “

Yayasan New Carlsberg, yang menyokong seni, menyumbang DKK 30 juta (MYR 19 juta) untuk memulakan semula muzium seni yang mengalami krisis di Denmark. Banyak muzium seni ditutup buat sementara waktu arahan daripada pihak berkuasa yang berkaitan dengan COVID-19, dan New Carlsberg Foundation memutuskan untuk menyediakan pembiayaan kepada muzium seni untuk perlaksanaan program yang akan menarik tetamu kembali ke muzium apabila mereka membuka semula.

Christine Buhl Andersen, Pengerusi Yayasan Carlsberg Baru mengulas:

“Muzium merupakan bahagian penting dalam kehidupan budaya dan perniagaan, dan bagi pihak Yayasan New Carlsberg, kami ingin menyokong usaha mereka supaya muzium-muzium seni boleh dibuka semula dan diharapkan dapat diteruskan peranan penting mereka dalam masyarakat. “
 
Yayasan Tuborg, yang menyokong komitmen anak muda untuk masa depan yang mampan, menyumbangkan DKK 5 juta (MYR 3 juta) untuk kecemasan kepada organisasi belia, masyarakat madani untuk melancarkan kegiatan yang disasarkan kepada orang-orang yang sangat terkena COVID-19. Yayasan juga akan mengawasi perlunya bantuan di bahagian sektor bisnes yang sangat dipengaruhi oleh situasi saat ini, misalnya tempat musik Yayasan Tuborg memiliki tradisi mendukung.

Anne Marie Skov, Pengerusi Yayasan Tuborg, berkata:

“Kami ingin memberi peluang kepada golongan muda untuk membuat perubahan kepada orang-orang yang terdedah yang kini amat terkena wabak. Kami mempunyai masyarakat sivil yang sangat istimewa di Denmark, dan dari Yayasan Tuborg kita mahu memberi sukarelawan muda untuk mengangkat tugas-tugas khusus boleh mendapat manfaat daripada situasi mendesak ini. “

Dengan sumbangan tambahan ini, yayasan keluarga Carlsberg ingin memberi isyarat kepada pihak berkepentingan dan rakan-rakan sekelilingnya yang melakukan perubahan besar untuk mengurangkan kesan pandemik dan membina daya tahan yang lebih baik untuk masa depan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here