80 petugas kesihatan dijangkiti wabak COVID-19

PUTRAJAYA, 26 MAC – Angka petugas kesihatan yang dijangkiti wabak koronavirus (Covid-19) terus meningkat dan menjadikan jumlahnya 80 orang.

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham berkata dalam kenyataan hari ini, punca jangkitan bagi kesemua anggota kesihatan ini bukan disebabkan oleh pengendalian kes positif Covid-19 di fasiliti Kesihatan KKM.

“Namun begitu, semua anggota kesihatan dan barisan hadapan dinasihati untuk mengamalkan langkah-langkah pencegahan seperti pastikan tangan sentiasa bersih, mengamalkan jarak sosial dan pemakaian alat pelindung diri (PPE) mengikut keperluan yang ditetapkan,” katanya.

Semalam, beliau mengesahkan 73 kakitangannya disahkan positif. Daripada jumlah itu, seramai 39 merupakan petugas kesihatan di Hospital Teluk Intan.

Dr Noor Hisham menggesa kakitangannya yang menyertai majlis perkahwinan di Bangi dan Putrajaya pada 6 serta 7 Mac melaporkan kepada ketua jabatan masing-masing.

Seramai 1,895 anggota kesihatan yang merawat pesakit Covid-19 di fasiliti kesihatan KKM telah menjalani ujian pengesahan. Daripada jumlah itu, 1,187 adalah negatif manakala 708 lagi masih menunggu keputusan.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here