AIA sediakan sokongan kewangan untuk KKM sebagai tanda hormat

Kuala Lumpur, 26 Mac 2020 – AIA Malaysia hari ini mengumumkan bahawa ia akan menyediakan sokongan kewangan kepada semua doktor, jururawat dan kakitangan hospital yang bekerja di Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) yang terlibat dalam pemeriksaan dan pengakuan pesakit COVID-19 di Malaysia.

Tawaran ini adalah lanjutan daripada penghargaan AIA terhadap pengorbanan dan sumbangan yang dibuat oleh kakitangan perubatan dalam tugas mereka untuk mengekang penularan wabak COVID-19.

Sokongan kewangan diperoleh dengan manfaat berikut:

1. Elaun Kesulitan: Jika seorang doktor, jururawat atau kakitangan hospital didiagnosis dengan COVID-19 apabila menjalankan tugas mereka, mereka akan menerima elaun kesulitan sekali sebanyak RM 1,000.

2. Pelepasan Pengasih: Dalam kejadian malang, apabila doktor, jururawat atau kakitangan hospital berpindah atas sebab Covid-19 tambahan sekurang-kurangnya RM10,000 akan dibayar kepada warisnya.

Ben Ng, Ketua Pegawai Eksekutif AIA Bhd, berkata :

Usaha dan dedikasi yang ditunjukkan oleh doktor, jururawat dan kakitangan hospital negara telah benar dan tidak mementingakan diri sendiri dalam melaksanakan tanggungjawab mereka. Wira negara ini merupakan barisan pertahanan pertama negara dalam memerangi COVID-19 dan kami berharap dengan sumbangan ini, kami dapat membantu mereka dan keluarganya dengan ketenangan fikiran ketika mereka mendepani koronavirus (Covid-19).

“Kami berterima kasih kepada semua doktor, jururawat dan kakitangan hospital atas pengorbanan mereka yang buat dalam masa yang sangat mencabar ini

As Malaysians, we are in this battle together and we remain hopeful that we will ride out this storm as one ” .

Sokongan kewangan yang diberikan kepada doktor, jururawat dan kakitangan hospital berkuatkuasa dari 1 Mac hingga 30 Jun 2020 atau apabila jumlah dana sebanyak RM2 juta dikeluarkan sepenuhnya akan diberi lebih awal tanpa menunggu tempoh masa yang lebih lama.

Hal ini merupakan pengumuman awal AIA untuk menyediakan perlindungan insurans dan takaful tambahan percuma kepada para pelanggan, pekerja dan perancang Hidup. Liputan itu juga menyediakan manfaat hospitalisasi dan kematian sebahagian daripada komitmen AIA untuk terus menjaga pelanggan dan masyarakatnya, bagi memastikan mereka sentiasa dilindungi dengan baik.

Untuk maklumat lanjut mengenai sokongan kewangan, sila layari www.aia.com.my/en/aiacares.html.
 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here