MCO dipertingkatkan: Penduduk di dua kawasan Kluang tidak dibenarkan meninggalkan rumah selama dua minggu

PETALING JAYA: Penduduk di dua daerah di daerah Kluang, Johor, tidak dapat meninggalkan rumah mereka selama dua minggu apabila kerajaan melaksanakan perintah kawalan pergerakan (MCO) dari 12.01 pagi Jumaat (27 Mac).

Kerajaan akan melaksanakan MCO yang dipertingkatkan selepas 61 kes positif Covid-19 dikenal pasti di Kampung Datuk Ibrahim Majid dan Bandar Baharu Datuk Ibrahim Majid.

Dengan perintah ini, penduduk tempatan dan pelawat tidak dibenarkan keluar atau masuk ke kawasan tersebut untuk tempoh tersebut.

Menteri Pertahanan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata keputusan itu dibuat selepas nasihat daripada Kementerian Kesihatan.

Perintah yang dipertingkat itu melibatkan 3,570 penduduk dari 650 keluarga dan akan berkuat kuasa dari 27 Mac hingga 9 April.

Dalam tempoh ini, pelawat juga tidak dibenarkan masuk ke kedua-dua kawasan semasa semua aktiviti perniagaan akan dihentikan.

Ismail Sabri berkata makanan asas untuk tempoh 14 hari akan dibekalkan kepada penduduk oleh Jabatan Kebajikan Masyarakat.

“Sebab kami melaksanakannya adalah untuk mencegah penyebaran Covid-19 dari kawasan yang terjejas.

“Ini akan membolehkan operasi penjejakan kes dari rumah ke rumah selama 14 hari,” kata Ismail Sabri, sambil menambah bahawa kesemua 83 kes Covid-19 dikesan di Kluang.

Beliau menambah bahawa pangkalan perubatan akan dibuka di sana sementara semua jalan ke kawasan itu akan ditutup.

“Semua penduduk diminta untuk bertenang dan memberi kerjasama kepada kakitangan Kementerian Kesihatan dan mematuhi perintah pihak berkuasa,” katanya.

Penduduk yang memerlukan bantuan boleh menghubungi hotline khas di 07-773 5224 / 07-772 2434.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here