COVID-19 : DBE sumbang 7 tan sayuran segar untuk barisan hadapan

MANJUNG, PERAK, 29 Mac 2020 – Malaysia menunjukkan penghargaan mereka dalam banyak cara yang berbeza kepada pihak frontliner yang bekerja tanpa penat lelah semasa perintah kawalan pergerakan (RMO).

DBE Gurney Resources Bhd juga ingin melakukan perkara yang sama, sebagai tanda pengharagaan dengan mengucapkan terima kasih kepada pihak frontliner, tetapi dengan cara yang lain. Semalam, pemaju hartanah milik di Perak mendermakan 7 tan sayur-sayuran segar kepada semua frontliners yang bekerja di Manjung. Sayuran tersebut bernilai RM30,000 dari Cameron Highlands telah diedarkan kepada pihak frontliners dengan bantuan Majlis Perbandaran Manjung (MPM).

DBE Gurney menyerahkan sayur-sayuran kepada MPM untuk diedarkan kepada pihak frontliners yang bertugas semasa RMO, secara berperingkat-peringkat untuk mengelakkan perhimpunan orang ramai semasa berlaku proses pengedaran.

Yang Dipertua MPM, Shamsul Hazeman Md Salleh mengucapkan terima kasih kepada DBE Gurney Resources Bhd untuk memberi respons atas inisiatif kerajaan untuk memberi sumbangan kepada penyumbang daqn kepada pihak frontliners yang telah bekerja sepanjang masa untuk dalam menular wabak COVID-19 ini.

“Majlis Perbandaran Manjung melalui Jabatan Pembangunan Masyarakat dan Sosial akan menjadualkan pengedaran timun segar, sawi, kailan, salad, kubis dan bak choy kepada pihak frontliners dalam kelompok kecil untuk mengelakkan perhimpunan besar-besaran dalam tempoh kuarantin ini,” katanya.

Penguatkuasa undang-undang dan keselamatan termasuk Polis Diraja Malaysia (PDRM), Angkatan Tentera Malaysia (ATM), Jabatan Bomba Malaysia, Kor Sukarelawan Rakyat (RELA) dan kakitangan kesihatan (hospital dan jabatan kesihatan) telah bertugas sepanjang masa untuk memastikan bahawa penduduk di Manjung tidak akan berisiko dengan Covid-19.

“Kami juga akan menghantar sumbangan ini kepada rumah-rumah anak yatim piatu, rumah orang tua, sekolah tahfiz, penerima e-Kasih dan penduduk miskin di daerah kami kerana mereka lebih berisiko terhadap virus jika terdedah. Kami berharap bahawa kebaikan dari syarikat-syarikat ini akan memberi motivasi kepada pihak frontliner untuk meneruskan usaha mereka demi menjaga keselamatan daerah sehingga 14 April 2020, atau sehingga notis selanjutnya”, jelasnya lagi.

DBE Gurney Resources Bhd diwakili oleh Perancang Projek, Mohd Shukri bin Bongsu. “Kami merancang untuk mengembangkan derma kami ke bahagian lain di Perak yang terjejas oleh RMO minggu depan. Tumpuan kami sekarang adalah untuk mengurangkan beban kewangan sehingga kami boleh membantu mereka semasa tempoh ujian ini, “katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here