Sekurang-kurangnya enam bulan diperlukan untuk ekonomi negara pulih : Mustapa

KUALA LUMPUR – Kerajaan menjangkakan ekonomi negara akan memerlukan sekurang-kurangnya enam bulan untuk pulih selepas krisis Covid-19 berakhir, kata Datuk Seri Mustapa Mohamed.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Ekonomi) berkata anggaran tempoh pemulihan adalah munasabah dengan sokongan strategi yang tepat.

“Kami berdoa untuk itu, jadi kami perlu mencari satu lagi strategi untuk pulih,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada Bernama selepas muncul sebagai tetamu di program talk show ‘Ruang Bicara’ di malam Bernama TV Ahad (29 Mac).

Beliau menambah bahawa pelbagai sektor termasuk sektor pelancongan, hospitaliti, runcit dan pelaburan negara telah terjejas teruk oleh wabak Covid-19.

“Sektor pelancongan, sebagai contoh, pengunjung tidak akan masuk ke Malaysia dengan serta-merta, jadi kami perlu meningkatkan aktiviti promosi kami,” katanya.
Beliau berkata beberapa negara terjejas Covid-19 menjangka negara mereka akan mengambil masa antara sembilan bulan hingga setahun paling awal untuk membina semula ekonomi masing-masing.

Sementara itu, beliau berkata kerajaan bersedia membincangkan dengan beberapa syarikat kecil dan sederhana (PKS) serta usahawan mikro yang mendakwa mereka ditinggalkan daripada pakej rangsangan ekonomi berpusatkan rakyat (Prihatin).

“Mereka (PKS) adalah besar dan jumlahnya adalah di luar kemampuan kerajaan, tetapi kerajaan sentiasa terbuka kepada mereka kerana mereka mewakili lebih 60 peratus tenaga kerja,” katanya.

Pada masa ini terdapat sekitar 907,000 usahawan tempatan di negara ini. – Bernama

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here