COVID-19 : MITTA minta pakej bantuan bagi jalankan niaga pelancongan

KUALA LUMPUR : MITTA amat berterima kasih kepada Perdana Menteri YAB Tan Sri Muhyiddin Yassin untuk pakej rangsangan ekonomi RM 250 bilion.

MITTA menghargai pakej rangsangan ekonomi di bawah PRIHATIN kerajaan pada masa itu, dicabar baik dari segi politik, ekonomi dan krisis kesihatan teruk akibat pandemik COVID-19 global.

Rakyat Malaysia yakin bahawa akan dapat mengatasi krisis ini, di bawah kepimpinan PM yang berkemampuan dengan infusi yang betul untuk memulihkan ekonomi dengan baik.

Industri pelancongan yang menggunakan lebih daripada 3.5 juta orang, menyumbang 23.5% daripada pekerjaan negara kita, atau hampir satu perempat daripada semua pekerjaan di Malaysia dan menyumbang 15.2% kepada negara-negara KDNK, ingin menyatakan kekecewaan kerana tidak ada peta jalan yang jelas bagi strategi terbaik atau langkah-langkah pemulihan dalam krisis pandemik ini.

Firma penyelidikan Affin Hwang Capital memberi amaran bahawa sektor pelancongan boleh menyebabkan kehilangan RM50 bilion kepada RM60 bilion dalam resit pelancongan tahun ini akibat krisis Covid-19.

PKS kini berada dalam dunia kesusahan, apabila terpaksa menutup pintu dan orang lain pula berjuang untuk menular wabak penyakit COVID-19 di negara ini. Kerajaan harus memastikan bahawa perniagaan tidak muncul dari pandemik dengan liabiliti besar yang akan memaksa mereka sama ada mengisytiharkan muflis atau kehilangan jumlah pekerja yang besar. Oleh itu, pakej bantuan bagi perniagaan sangat diperlukan dalam masa yang tidak pernah berlaku ini.

Mesej yang mendasari mengenai pakej bertujuan membantu perniagaan menghadapi krisis dengan mudah terutama mereka yang terjejas secara langsung, supaya mereka dapat menjalankan operasinya seperti biasa selepas pandemik ini.

Seperti yang kita semua mengetahui, industri pelancongan bukan menjadi perniagaan pertama pulih selepas kemerosotan pandemik ini. Oleh sebab itu, MITTA meminta pakej bantuan yang berikut untuk menyokong Industri Pelancongan dan mengambil kira dalam tempoh masa terdekat ini:

1. Subsidi Modal Kerja
2. Sokongan khusus bagi syarikat terjejas teruk
3. Lebih banyak upah untuk mengekalkan pekerjaan para pekerja
4. Khidmat nasihat dan sokongan SME

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here