COVID-19 : Persidangan konferensi video Perdana Menteri dengan para ketua Misi India

Perdana Menteri Shri Narendra Modi mengadakan konferensi video dengan Ketua semua Kedutaan dan Suruhanjaya Tinggi India di seluruh dunia pada jam 5 petang hari ini. Persidangan ini merupakan acara pertama bagi Misi India di seluruh dunia telah diadakan untuk membincangkan respons terhadap pandemik COVID-19 global.

Perdana Menteri menyatakan bahawa penyelesaian yang luar biasa diperlukan bagi masa ini untuk kebanyakan dunia yang telah mengurung diri sendiri. Hal ini merupakan satu langkah yang tidak dapat dielakkan untuk memerangi pandemik ini, tetapi ia juga sangat berbangkit, memandangkan penutupan sistem global telah memberi kesan yang meluas dan ke atas sistem pengangkutan antarabangsa, pasaran kewangan dan ekonomi global.

Perdana Menteri berkata bahawa India telah mengambil langkah awal sebagai tindak balas terhadap pandemik ini dari pertengahan Januari tahun ini, untuk mengurangkan risiko mengimport jangkitan, mencegah wabak besar ini termasuk kuarantin dan lock-down terbesar di dunia, yang dilaksanakan oleh India.

Perdana Menteri memuji Ketua-ketua Misi atas usaha mereka untuk memindahkan kaum India yang terkandas di luar negeri dalam beberapa krisis episentrum. Beliau juga menggalakkan mereka untuk mengambil langkah-langkah dalam lima perkara tertentu:

i. Untuk memastikan kesihatan dan keselamatan mereka sendiri, serta pasukan dan keluarga mereka;

ii. Hadiran orang India yang tinggal di pelbagai negara asing, memandangkan ketidakpastian tentang halangan perjalanan yang berterusan. Beliau menyeru Ketua Misi India untuk membantu meningkatkan semangat rakan sebaya di luar negara, dan membantu mereka menangani isu-isu yang timbul daripada perjalanan mereka yang tidak dirancang di luar negara, dengan tuan rumah kerajaan mereka, dan juga untuk menangani masalah lain yang mungkin dihadapi orang India di luar negara, termasuk mengatur perlindungan, jika perlu dan boleh dilaksanakan;

iii. Sentiasa berjaga-jaga dan mengenal pasti negara-negara akreditasi amalan terbaik, inovasi, penerokaan saintifik dan sumber untuk mendapatkan peralatan perubatan, untuk memerangi India daqripada COVID-19. Beliau juga menasihatkan Ketua Misi untuk menyebarkan dana PM-CARES yang baru ditubuhkan untuk menggerakkan sumbangan dari luar negara;

iv. Sejak krisis ini juga memberi impak kepada ekonomi, PM menasihatkan Ketua Misi untuk memberi tumpuan kepada perdagangan dalam bekalan, rantaian logistik, kiriman wang dan sebagainya tidak terjejas, melalui penyelarasan mereka dengan rakan kongsi asing;

v. Untuk terus memberi perhatian kepada situasi politik dan ekonomi antarabangsa yang semakin berkembang, terutamanya konteks pandemik COVID-19.

Sebagai respons, sepuluh Ketua Misi, di Beijing, Washington DC, Tehran, Rom, Berlin, Kathmandu, Abu Dhabi, Kabul, Lelaki, dan Seoul menawarkan perspektif mereka kepada PM dan seluruh penonton. Mereka berkongsi maklum balas mengenai apresiasi di negara mereka dan akreditasi langkah tegas yang diambil oleh India untuk memerangi wabak ini.

Ketua Misi menggariskan usaha mereka untuk membantu kaum India terkandas di luar negara, terutama pelajar dan pekerja. Mereka juga melaporkan usaha dalam mengenal pasti ubat-ubatan, peralatan perubatan, teknologi, penyelidikan dan langkah-langkah lain yang mungkin membantu usaha India sendiri untuk melawan pandemik ini.

Ketua Misi juga melaporkan pelajaran yang dipelajari di negara lain, dan amalan terbaiknya, dalam perjuangan global terhadap COVID-19. Ketua Misi menggariskan langkah-langkah untuk membantu respons nasional negara-negara tersebut, menggunakan dana khas yang diwujudkan dalam inisiatif India untuk negara-negara SAARC untuk memerangi COVID-19. Ketua Misi juga mengucapkan terima kasih atas bimbingan dan inspirasi dari PM untuk kerja mereka.

Sebagai kesimpulan, Perdana Menteri menekankan bahawa Misi India di luar negara mungkin jauh dari rumah, tetapi mereka tetap menjadi peserta penuh dalam perjuangan India terhadap COVID-19. Beliau menekankan bahawa perpaduan dan kewaspadaan semua orang India akan membantu melindungi masa depan negara.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here