MCO : Perkhidmatan TELCO beri pakej khas internet percuma

CYBERJAYA, 31 Mac – Forum Pengguna Komunikasi dan Multimedia Malaysia (CFM) sebagai forum yang mengutamakan minat pengguna memuji kerjasama kerajaan dengan penyedia perkhidmatan (Telco) untuk menawarkan pakej khas internet percuma kepada semua pengguna pascabayar dan prabayar yang bermula 1 April, 2020 hingga akhir Perintah Kawalan Pergerakan (MCO).

Berikutan usaha ini, CFM berharap penyedia perkhidmatan dapat memastikan bahawa kualiti perkhidmatan pakej internet percuma yang disediakan kepada pengguna berada di tahap tertinggi untuk membantu pengguna tetap berhubung dan mendapatkan maklumat terkini.

Pakej istimewa bernilai RM600 juta diumumkan oleh Perdana Menteri, Tan Sri Dato ‘Muhyiddin Mohd Yassin menerusi Pakej Rangsangan Ekonomi Rakyat, 2020. CFM menasihatkan semua pengguna untuk terus mengemaskini butiran tawaran istimewa dari laman web rasmi pembekal khidmat mereka dan saluran media sosial.

Sebelum pengumuman itu, terdapat beberapa pakej khas yang ditawarkan oleh para pembekal perkhidmatan kepada pelanggan mereka seperti menyediakan data tambahan, data percuma untuk berita terkini dan portal khas, rebat untuk top-up dalam talian, bantuan top-up (SOS top-ups), diskaun untuk data tanpa had, akses tanpa had ke aplikasi percuma, panggilan percuma ke perkhidmatan kesihatan dan CPRC Negara, termasuk tawaran tontonan percuma untuk rancangan televisyen terpilih. Inisiatif penyedia perkhidmatan ini adalah untuk membantu pengguna tinggal di rumah sepanjang MCO dikuatkuasakan dalam usaha untuk memerangi pandemik COVID-19 di negara ini.

“Melalui inisiatif ini, ia menunjukkan komitmen penyedia perkhidmatan dalam memahami cabaran dan situasi yang dihadapi oleh pengguna dalam keadaan yang sukar ini. Kami ingin mengucapkan terima kasih kepada penyedia perkhidmatan untuk membantu pelanggan kami kekal berhubung semasa tinggal di rumah. Melalui penawaran internet percuma, CFM berharap pengguna akan terus menikmati kualiti perkhidmatan terbaik, “kata Pengerusi CFM, Datin Mohana Mohariff.

Pada masa yang sama, CFM juga memahami bahawa masalah rangkaian yang dialami pengguna pada masa ini disebabkan oleh kesesakan rangkaian. Pengguna perlu memahami punca masalah ini di mana semakin banyak peranti mudah alih bersaing untuk menyambung ke rangkaian yang sama. Ini menyebabkan rangkaian semakin dimuat apabila beberapa peranti menjalankan aplikasi yang menggunakan data berat seperti foto dan perkongsian video / streaming.

Datin Mohana menambah, “Semasa kesesakan rangkaian, pengguna mungkin mengalami penurunan dalam kelajuan data serta kesukaran membuat panggilan telefon kerana rangkaian tidak mempunyai kapasiti yang cukup pada waktu itu untuk menyambung panggilan walaupun telefon disambungkan ke rangkaian.”

Oleh itu, CFM mengesyorkan pengguna melakukan penyelesaian diri sendiri jika mereka menghadapi masalah kesesakan rangkaian seperti dalam petua yang disediakan di bawah dan mereka juga boleh merujuk kepada video pendek untuk memahami lebih lanjut mengenai penggunaan internet tanpa had di pautan di bawah:
TIPS UNTUK MENANGANI MASALAH KESESAKAN RANGKAIAN INTERNET…

1. Tukar data mudah alih anda untuk menyokong rangkaian 3G atau 2G dari lebih daripada 4G LTE. Pengguna akan mengalami data yang lebih perlahan apabila menggunakan rangkaian 2G atau 3G tetapi alternatif yang berdaya maju apabila rangkaian 4G sesak.

2. Hadkan panggilan telefon apabila tidak kecemasan, dan cuba hantar mesej teks sahaja kerana kadang-kadang ini lebih mudah untuk mengakses berbanding panggilan telefon.

3. Jika anda gagal membuat panggilan telefon, tunggu selama 10 saat sebelum cuba membuat panggilan semula.

4. Elakkan penggunaan apps yang mempunyai penggunaan data berat seperti foto dan perkongsian video, terutamanya memuatkan video HD atau streaming video.

5. Tukar tetapan untuk tonton video ke kualiti yang lebih rendah daripada memilih kualiti HD.

6. Tutup sebarang aplikasi yang berjalan dan memantau jumlah data yang digunakan.

7. Deaktifkan kemas kini automatik atau penyegerakan data pada aplikasi lain. Contohnya, aplikasi e-mel sentiasa disegerakkan secara automatik dengan akaun pengguna yang mungkin melambatkan aplikasi lain daripada mengakses rangkaian.

8. Gunakan aplikasi seperti Internet Speed ​​Master, Internet Booster & Optimizer untuk kelajuan internet.

9. Mulakan semula telefon anda jika anda mengalami masalah yang sama.

10. Tips untuk menyimpankan penggunaan data mudah alih:
http://www.consumerinfo.my/tips-jimatkan-jumlah-penggunaan-mobile-data-pada-ios-android/?lang=ms

11. Tonton animasi WatchCFM video apabila mendapati internet mudah alih anda lambat:
http://www.consumerinfo.my/cfmanimatch-fair-usage-policy-84/

Ikuti laman media sosial CFM untuk mengemaskini maklumat terkini dan mengetahui lebih lanjut mengenai tips untuk pengguna dalam perkhidmatan komunikasi dan multimedia.

CFM menasihati pengguna untuk menggunakan perkhidmatan telekomunikasi secara bijak dan menjadi pengguna yang berminat supaya kita semua boleh berhubung.

Untuk maklumat lanjut dan petua berguna, sila lawati portal:
• www.cfm.my
• www.consumerinfo.my

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here