COVID-19 : Pasaraya Lulu gariskan inisiatif baru untuk mengiktiraf usaha komuniti perubatan

KUALA LUMPUR : Peruncit tempatan yang melancarkan inisiatif dalam memerangi Covid-19 (coronavirus) terbaru merupakan kaunter keutamaan yang didedikasi kepada para pekerja penjagaan kesihatan (doktor, jururawat & kakitangan hospital), pegawai polis & tentera ditemui di kedai Lulu iaitu kedua-dua Capsquare Jalan Dang wangi dan 1 Shamelin Mall Cheras.

Pengarah Serantau Pasaraya Lulu & Department Store Malaysia Encik Asif Moidu Ahamed, menggesa langkah itu sebagai “isyarat kecil dan sederhana” oleh pihak mereka sebagai pengiktirafan terhadap usaha wira-wira tempatan dalam mencegah wabak itu.

Beliau juga berkata bahawa langkah yang sama telah dilakukan di seluruh 188 kedai di seluruh dunia.

“Doktor, pekerja penjagaan kesihatan dan pegawai penguatkuasa berada di barisan hadapan dalam perang ini terhadap Covid-19 dan hanya ucapkan terima kasih kepada mereka tidak cukup atas perkhidmatan serta sumbangan mereka”, katanya.

“Kami fikir sekurang-kurangnya kita boleh lakukan adalah membuatkan urusan beli-belah mereka lebih mudah dan cepat supaya ia tidak menambah lagi masa yang lama semasa tertekan di hospital-hospital.”

Soalan yang ditanya : Adakah bukti pengenalan diperlukan untuk mendapatkan perkhidmatan itu? Asif berkata, “Kami tidak menyemak bukti pengenalan sesiapa pun, seperti yang kami percaya bahawa tidak ada yang menyalahgunakan inisiatif mulia ini.”

Terdapat juga papan tanda berwarna-warni di tingkat sebelah kaunter- kaunter untuk menggalakkan pelanggan kekal jarak yang selamat daripada pembeli lain. Terdapat juga tanda di atas lantai untuk menggalakkan pelanggan mengekalkan jarak sosial di semua kaunter pemeriksaan, buah-buahan & sayur-sayuran seberat serta semua kawasan penting yang lain. Kakitangan berdedikasi juga ditempatkan di sebelah troli teluk di pasar raya, dan bersedia untuk membersihkan pemegang troli jika diperlukan.

Selain itu, pasaraya Luluu juga memberikan bantuan kemanusiaan kepada General hospital Kuala Lumpur dan Hospital Sg Buloh, dengan kerjasama Media Prima Sdn Bhd. Bantuan makanan ini adalah untuk frontliners dan penyampaian dilakukan oleh kakitangan dan wakil mereka yang berdedikasi daripada kedua-dua pihak .

Dengan cara ini, kedua-dua kedai Lulu sering dikunjungi oleh pegawai KPDNHEP dan DBKL untuk pemeriksaan dan memantau keadaan di dalam kedai. Mereka mengucapkan ‘syabas’ kepada kawalan kebersihan Lulu dan pematuhan pesanan.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here