Covid-19: Tahap kedua tempoh kritikal MCO untuk rakyat Malaysia

KUALA LUMPUR: Fasa kedua perintah kawalan pergerakan (MCO) yang bermula Rabu (1 April) adalah satu tempoh yang kritikal untuk rakyat Malaysia menentukan sama ada usaha untuk memecahkan rangkaian jangkitan Covid-19 berjaya atau tidak.

Keberkesanannya pasti akan bergantung antara lain, pada tahap tatatertib rakyat untuk mematuhi MCO, di mana orang ramai sentiasa didesak untuk tinggal di rumah, sering mencuci tangan dan mengamalkan sosial yang jauh.

Walaupun kadar pematuhan melebihi 90%, angka tersebut tidak semestinya memberikan gambaran sebenar tentang keadaan keseluruhan, berdasarkan hakikat bahawa masih ada individu yang ditangkap karena melanggar MCO dan yang memberikan alasan paling tidak untuk pematuhan.

Dalam tempoh dua minggu fasa salah satu daripada MCO dari 18 Mac, bilangan kes positif setiap hari kadang-kadang digantung ke atas dan kadang-kadang bertingkat sementara bilangan pesakit yang dilepaskan setiap hari meningkat pada hari itu.

Namun, berdasarkan bilangan kes positif yang masih tinggi, kerajaan tidak mempunyai pilihan tetapi untuk meningkatkan Prosedur Operasi Standard (SOP) dalam peringkat kedua MCO sehingga 14 April, terutama dari segi batasan masa dan pergerakan.

Di bawah fasa kedua, semua premis perniagaan yang menjual barang keperluan harian, termasuk pasar raya dan stesen petrol, dibenarkan beroperasi dari jam 8 pagi hingga 8 malam sahaja.

Menteri Kanan (Security Cluster), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, dalam membuat pengumuman itu, berkata gerai dan restoran serta perkhidmatan penghantaran makanan juga perlu mematuhi jam operasi yang sama pada fasa kedua.

Berkuatkuasa hari ini juga, kerajaan telah menetapkan harga siling baru untuk topeng muka pada RM1.50 setiap satu.

Keseriusan kerajaan mahu membendung penyebaran virus juga dapat dilihat dalam keputusannya untuk menjadikan semua rakyat Malaysia pulang dari luar negara untuk menjalani kuarantin selama 14 hari di lokasi khusus kerajaan yang ditetapkan pada 3 April.

Apa yang pasti ialah 14 hari akan datang akan menunjukkan sama ada bulan Ramadhan dan Hari Raya Aidilfitri tahun ini akan diraikan dengan cara biasa.

Mengutip Ismail Sabri: “Orang-orang yang boleh memastikan tidak ada MCO ketiga, MCO keempat dan kita boleh merayakan Hari Raya seperti biasa adalah anda – rakyat.

“Jika kita terus mematuhi setiap arahan dan SOP yang dikeluarkan oleh kerajaan, saya percaya kita tidak perlu risau mengenai peluasan MCO.” – Bernama

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here