Rakyat Malaysia terkandas di Arab Saudi dalam keadaan baik

KUALA LUMPUR: Kesemua 121 rakyat Malaysia yang terkandas di Arab Saudi berikutan langkah pencegahan COVID-19, berada dalam keadaan baik dan Kedutaan Malaysia sedang berusaha untuk membawa mereka pulang.

Duta Malaysia ke Arab Saudi, Datuk Abd Razak Abdul Wahab, berkata kedutaan di Riyadh dan Konsulat Jeneral di Jeddah sentiasa berhubung dengan kumpulan itu.

Beliau berkata mereka yang terkandas terdiri 34 rakyat Malaysia memiliki visa jangka pendek atas urusan perniagaan, melancong dan umrah, manakala 87 lagi melawat keluarga di Arab Saudi, sebahagian mereka ingin pulang ke Malaysia.

Duta itu berkata berdasarkan hubungan diplomatik yang baik antara Kuala Lumpur dan Riyadh, kedutaan yakin Kerajaan Saudi dan pihak berkuasanya akan memberikan kerjasama untuk membawa pulang rakyat Malaysia.

Menurutnya, Kedutaan dan Konsulat Jeneral turut menghubungi kira-kira 8,000 rakyat Malaysia yang tinggal di negara itu, kebanyakannya bekerja dalam pelbagai industri termasuk telekomunikasi, perkhidmatan penjagaan kesihatan serta di sektor minyak dan gas.

Kehidupan seharian komuniti Malaysia di Arab Saudi berjalan seperti biasa, keperluan harian masih banyak dan mudah didapati, kata Abd Razak.

Sejak 23 Mac lalu Arab Saudi mengenakan perintah berkurung bermula 3 petang hingga 6 pagi. Hanya perniagaan penting seperti pasar raya besar, farmasi dan restoran (perkhidmatan pembungkusan dan penghantaran) dibenarkan beroperasi.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here