COVID-19 : UOB sumbang dana RM500,000 kepada MERCY Malaysia

KUALA LUMPUR, 2 April 2020 – United Overseas Bank (Malaysia) Bhd telah menyumbangkan RM500,000 melalui Persatuan Bank di Malaysia (ABM) kepada Dana Pandemik COVID-19 MERCY Malaysia. Dana itu ditubuhkan untuk menyediakan pekerja kesihatan di negara ini dengan melengkapkan perubatan kritikal yang mencukupi dan diperlukan untuk menjaga pesakit serta melindungi frontliners yang bekerja tanpa mengenal penat lelah sejak penularan wabak COVID-19 ini.

Sumbangan UOB Malaysia adalah sebahagian daripada usaha bantuan menyeluruh di bawah ABM untuk menyokong MERCY Malaysia, organisasi bantuan sukarela yang menyediakan perkhidmatan perubatan dan kemanusiaan.

Encik Wong Kim Choong, Ketua Pegawai Eksekutif, UOB Malaysia, berkata, “Dalam kalangan masyarakat, paling lemah ialah pekerja penjagaan kesihatan kami yang menyediakan penjagaan kritikal kepada orang lain dan membantu untuk mencegah penyebaran virus itu. Melalui sumbangan kami kepada Dana Pandemik COVID-19 MERCY Malaysia, mereka dapat dibantu dengan memenuhi keperluan peralatan perubatan kritikal untuk menjaga bilangan pesakit yang terjejas oleh COVID-19.

Sumbangan kami juga akan membantu menyediakan bekalan penting bagi keselamatan profesional perubatan dan mereka yang berada di barisan hadapan kerana mereka melindungi dan menyelamatkan nyawa dalam perjuangan bersama terhadap pencegahan virus itu”, katanya.

Sumbangan Bank ke kolektif ABM akan membantu menyokong kesediaan kritis, kesediaan dan tindak balas oleh Kementerian Kesihatan Malaysia dan Pusat Kesediaan serta Tindak Balas Krisis Nasional. Dana ini akan digunakan untuk menyediakan peralatan perubatan yang kritikal seperti ventilator, respirator penulen udara yang berkuasa dan kit ujian, serta untuk mewujudkan ruang pengasingan kepada pesakit yang sedang dirawat.

Di samping itu, ia juga akan membolehkan hospital meminta bantuan sukarelawan tambahan untuk merawat pesakit dan membantu dalam pemeriksaan kesihatan, serta menyediakan makanan dan bekalan penting kepada doktor, sukarelawan dan pesakit.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here