Helikopter tentera hantar bantuan makanan ke kampung S’wak terpencil semasa MCO

MIRI: Helikopter tentera akan digunakan untuk menghantar bekalan makanan yang segera ke penempatan pedalaman terpencil mulai Ahad (5 April) berikutan perintah kawalan pergerakan (MCO).

Menteri Kebajikan Sarawak Datuk Seri Fatimah Abdullah berkata penempatan makanan yang pertama yang diatur oleh kementeriannya akan berlepas dari Miri.

Nuris yang mengangkut kargo makanan akan terbang dari Lapangan Terbang Miri ke penempatan jauh Ulu Baram untuk menyampaikan bekalan makanan segera kepada lebih daripada 2,000 keluarga yang dipotong daripada dunia luar kerana MCO.

“Terdapat enam kawasan pilihan raya di mana helikopter perlu digunakan untuk menghantar bantuan makanan.

“Mereka adalah Telang Usan, Mulu, Batu Danau (ketiga di Sarawak utara), Murum, Meluan (tengah Sarawak) dan Batang Ai (selatan Sarawak).

“Mereka akan terbang dengan bekalan dan misi bantuan makanan helikopter ini akan mengambil masa kira-kira lima hari untuk disiapkan,” katanya dalam kemaskini terkininya.

Fatimah berkata kementeriannya, Angkatan Tentera dan Jawatankuasa Pengurusan Bantuan Bencana Negeri pada hari Sabtu (4 April) menyusun susunan logistik untuk helikopter terbang dengan bekalan makanan yang berasal dari bandaraya Miri.

Bantuan makanan untuk kesemua 82 kawasan Dewan Undangan Negeri di Sarawak telah diatur dan bersedia untuk dihantar kepada hampir 450,000 keluarga yang memerlukan makanan segera, katanya.

Di Sarawak, Covid-19 telah membunuh 10 orang setakat ini dan dijangkiti kira-kira 200 orang.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here