COVID-19 : Proses kuarantin 55 individu selesai, dibenarkan pulang ke Malaysia

NILAI: Proses kuarantin 55 individu terdiri daripada warga Malaysia dan tanggungan serta bukan warganegara yang tiba di tanah air dari Tehran, Iran, pada 22 Mac lalu, tamat selepas mereka dibenarkan pulang hari ini.

Mereka membabitkan 46 rakyat Malaysia serta lapan rakyat Singapura dan seorang rakyat Indonesia, yang dikuarantin selama 14 hari di Pusat Pemantauan di Akademi Audit Negara, Bandar Enstek di sini, dibenarkan berbuat demikian seawal pukul 7.30 pagi ini.

Daripada jumlah itu, 29 daripada mereka adalah lelaki dan baki 26 perempuan. Yang turut dibenarkan pulang ialah Duta Besar Malaysia ke Iran, Datuk Rustam Yahaya.

Menurut wakil Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA), 42 individu pulang dengan diambil oleh ahli keluarga yang dibekalkan dengan surat kebenaran, manakala lima yang lain dihantar ke Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah, Subang, untuk menaiki pesawat pulang ke Kelantan dan Kedah.

Terdahulu, lapan warga Singapura adalah kumpulan awal dibenarkan pulang dengan menaiki bas yang diuruskan Kedutaan Singapura di Malaysia, manakala seorang rakyat Indonesia pulang dengan diambil oleh keluarga suaminya yang juga warga tempatan.

Sebelum ini, pesawat khas dalam Misi Bantuan Kemanusiaan dan Bencana (HADR) yang digerakkan Kerajaan Malaysia membawa pulang mereka dari Iran, antara negara paling teruk dilanda wabak COVID-19 dan selamat tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) pada 22 Mac.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here