COVID-19 : Carlsberg wujud persekitaran pembelajaran selamat bagi ribuan pelajar sekolah Tamil

SHAH ALAM, 6 April 2020 – Beribu-ribu anak sekolah Tamil kini akan mendapat faedah
Pengumuman terbaru Carlsberg Malaysia untuk menyediakan persekitaran pembelajaran yang selamat tanpa jangkitan  dan berjanji untuk menderma kepada sekolah-sekolah vernakular Tamil di seluruh negara dalam usaha bersama untuk melawan ancaman Covid-2019 apabila kelas diteruskan selepas Perintah Kawalan Pergerakan (MCO) berakhir pada 15 April ini.

Carlsberg Malaysia menyeru sekolah Tamil untuk memohon Safer Schools Inisiative membolehkan mereka memulakan semula pembelajaran dan aktiviti kokurikulum dengan penuh keyakinan. Sekolah akan menerima sumbangan termometer untuk memantau suhu badan kakitangan dan pengajaran semasa memasuki kompaun sekolah, dan perkhidmatan pembasmian kuman yang lengkap di kawasan berisiko tinggi seperti pegangan tangan, kantin, bilik darjah, bilik air, perpustakaan, dan makmal.

Pengarah Urusan Carlsberg Malaysia, Stefano Clini, berkata,

“Ikrar kami ke arah menyokong Sekolah vernakular Tamil adalah sebahagian daripada komitmen tanggungjawab sosial korporat (CSR) kami di Malaysia menyediakan persekitaran pendidikan dan pembelajaran yang lebih baik di sekolah, dengan kerjasama
komuniti yang kami beroperasi”.

Clini menambah, “Kami berharap Safer Schools Inisiative ini terutamanya bagi sekolah-sekolah Tamil yang terletak di kawasan yang paling banyak dipengaruhi oleh wabak Covid-19 bukan sahaja dapat memberikan bantuan segera kepada anak sekolah Tamil tetapi juga menyediakan platform bagi lebih ramai individu dan syarikat mendapatkannya terlibat dalam menyokong pendidikan vernakular di seluruh negara”.

Pengetua sekolah Tamil yang berminat digalakkan memohon melalui borang dalam talian di
bit.ly/CarlsbergSaferSchools. Permohonan hendaklah dikemukakan sebelum MCO pada 15 April dan sumbangan Carlsberg akan mengutamakan sekolah-sekolah dalam kawasan yang ditetapkan oleh Kerajaan sebagai Covid-2019 “zon merah”.

Usaha ini menyuarakan inisiatif Kumpulan Carlsberg sebagai tindak balas terhadap global pandemik Covid-2019 termasuk sumbangan RM60 juta oleh Yayasan Carlsberg, Yayasan New Carlsberg dan Yayasan Tuborg melalui geran luar biasa dalam menyokong sains, ekonomi dan usaha manusia apabila masyarakat dicabar oleh wabak penularan penyakit.

Dengan ini, pasukan penyelidikan coronavirus yang diiktiraf di peringkat antarabangsa
Carlsberg Malaysia mengalu-alukan cadangan daripada pemimpin masyarakat, pertubuhan media dan NGO untuk mengambil panggilan dan memperjuangkan Safer schools inisiative untuk memastikan kejayaannya komuniti tempatan dan kesan menyelamatkan nyawa di tengah krisis Covid-2019 ini.

Untuk maklumat lanjut, bakal pemohon boleh menghubungi Andel Khoo di
Andel.CC.Khoo@carlsberg.asia, atau Ezra Low di Ezra.YY.Low@carlsberg.asia untuk perkongsian CSR dan sebarang pertanyaan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here