PKP : Peningkatan gunaan data menyebabkan kelajuan Internet menurun

KUALA LUMPUR: Aliran trafik internet di Malaysia menyaksikan peningkatan ketara sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan bermula 18 Mac lalu, yang memberi kesan kepada kelajuan internet.

Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) memaklumkan, aliran trafik internet seluruh negara meningkat sebanyak 23.5 peratus pada minggu pertama PKP, dan 8.6 peratus pada minggu kedua.

Peningkatan penggunaan data itu menyebabkan kesesakan dalam aliran trafik internet, sekali gus menyebabkan penurunan kadar kelajuan muat turun.

“Ini disebabkan kelajuan muat turun 4G Malaysia secara purata menurun daripada 13.4 Megabit sesaat (Mbps) pada awal Februari kepada 8.8Mbps minggu lalu dari 23 Mac hingga 29 Mac”.

“Ini memberi kesan apabila memuat turun sesuatu kandungan terutamanya perkhidmatan yang memerlukan lebar jalur tinggi seperti perkhidmatan penstriman video berdefinisi tinggi,” jelas SKMM dalam satu kenyataan, hari ini.

“Pihak pemberi perkhidmatan internet dan telekomunikasi sedang bertungkus-lumus menambah kapasiti lebar jalur bagi memastikan penyampaian perkhidmatan penting berterusan sepanjang tempoh pelaksanaan PKP”.

“Industri telekomunikasi sedang memperkukuh prestasi rangkaian masing-masing melalui pelaburan tambahan bernilai RM400 juta seperti yang diumumkan dalam Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat (PRIHATIN), baru-baru ini,” katanya.

Antara langkah diambil syarikat telekomunikasi ketika ini, adalah mengoptimumkan rangkaian dan meningkatkan kapasiti radio di kawasan penggunaan tinggi, selain penyuraian penggunaan kapasiti rangkaian untuk memenuhi permintaan jalur lebar di premis kediaman.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here