Tesco berkerjasama dengan NGO untuk beri keperluan kepada golongan kurang berkemampuan

KUALA LUMPUR, 07 APRIL 2020: Dalam memastikan bahawa tiada seseorang pun di kalangan kita tidak ditinggalkan semasa Perintah Kawalan Pergerakan (MCO) yang diputuskan oleh kerajaan, Tesco Stores (Malaysia) Sdn Bhd telah bekerjasama dengan pelbagai pertubuhan bukan kerajaan (NGO ) untuk menyediakan keperluan kepada mereka yang memerlukan.

Tesco bekerja dengan dapur sup, iaitu Food Aid Foundation (FAF) dan Kechara Soup Kitchen sejak tahun 2016 dalam mendermakan lebihan makanannya kepada golongan kurang berkemampuan, kini menguatkan usaha itu dengan bantuan dua lagi NGO iaitu Kembara Kitchen dan RumahKita. 

Kita sentiasa mencari jalan untuk menyumbang kepada komuniti terutamanya semasa MCO di mana mata pencarian mungkin terjejas,” kata Pengarah Perkhidmatan Korporat Tesco, Azliza Azmel.

 

“Kami sedar ini dan telah bekerjasama dengan rakan bank makanan kami untuk memastikan bekalan makanan yang berterusan, termasuk buah-buahan, sayur-sayuran dan roti untuk yang tidak berkemampuan di komuniti di mana kami beroperasi. Sebagai peruncit, kami dapat menyediakan produk makanan, tetapi rakan kongsi NGO akan memastikan mereka yang paling memerlukan dapat bantuan, “tambah Azliza.

Walaupun sesetengah orang dapat menyimpan simpanan semasa MCO, ada banyak di luar sana yang tidak boleh. Menyedari ini, Tesco dengan kerjasama FAF sejak permulaan MCO, menyediakan makanan penting seperti beras, minyak masak dan makanan dalam tin ke banyak rumah amal di seluruh negara.

“Ditambah lagi dengan kesulitan kewangan mereka yang sudah ada, mereka yang bergantung kepada gaji harian atau bekerja sementara buat sementara waktu masih bergelut. Ia adalah masa seperti ini bahawa operasi bank makanan melihat lonjakan permintaan yang besar, “kata Pengarah Operasi FAF, Afraz Said.

“Sebagai organisasi yang bukan berkeuntungan, kami memerlukan pelbagai sokongan untuk memenuhi peningkatan permintaan bekalan makanan di kalangan masyarakat kurang bernasib baik. Perkongsian seperti yang kita ada bersama Tesco telah terbukti menjadi kebanggaan semasa krisis seperti ini dan kami berharap syarikat korporat lain juga boleh menyertai inisiatif Tesco, “katanya.

Rumah-rumah amal yang menerima bantuan dan derma dari Tesco dan FAF adalah Rumah Anak Yatim Shifa, Rumah Anak Yatim At-Taqwa, Pusat Pembelajaran Refleksyen Elshaddai, Persatuan Rumah Kebajikan Rita, Rumah Amal Limpahan Kasih, Rumah Perlindungan Sosial NCWO-YWCA, Pusat Penjagaan Kanak-Kanak Ekliptik Klang, Persatuan Kebajikan Rumah Kemenangan Malaysia, Pusat Penjagaan Rumah Ebenezer, Persatuan Kebajikan Rumah Grace Klang dan banyak lagi.

Sebagai tanda terima kasih kepada banyak frontliner yang memastikan keselamatan dan kesihatan negara, Tesco telah dan masih menyediakan peralatan dan makanan untuk banyak hospital di seluruh negara. Sementara itu, rakan sekerja kedainya telah menganjurkan pengedaran makanan untuk polis dan tentera supaya mereka tidak lapar semasa berkhidmat kepada negara.

“Ia juga menumpukan perhatian bahawa bukan sahaja manusia tetapi haiwan juga dibiarkan semasa MCO dan memerlukan bantuan. Oleh sebab itu, kami telah memulakan program derma lebihan makanan kepada Zoo Negara, dengan kerjasama Kembara Kitchen di mana kami mendermakan daging, ayam dan makanan laut lebihan kami dua kali seminggu untuk memastikan haiwan tidak lapar dan pada masa yang sama mencegah pembaziran makanan, “kata Azliza.

“Kerjasama antara syarikat-syarikat seperti Tesco dan NGO mencipta sinergi yang membolehkan kita bersama-sama untuk menangani jurang kritikal dan tidak dibiarkan terdedah. Tesco, sebagai peruncit utama menyediakan sumber kritikal seperti produk makanan yang kemudiannya diedarkan kepada mereka yang memerlukan oleh NGO kata Pengasas Kembara Kitchen, William Cheah.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here