Tiada kakitangan kementerian yang dijangkiti dari merawat pesakit Covid-19 : Ketua Pengarah Kesihatan

PUTRAJAYA: Tidak ada kakitangan Kementerian Kesihatan yang telah mengikat Covid-19 daripada merawat pesakit yang dijangkiti penyakit itu, kata Datuk Seri Dr Noor Hisham Abdullah.

Ketua Pengarah Kesihatan berkata mereka yang ditugaskan menjaga penjagaan Covid-19 di wad isolasi atau unit rawatan intensif diarahkan untuk membekalkan peralatan perlindungan peribadi (PPE) pada setiap masa.

“Saya ingin tegaskan di sini bahawa tidak salah seorang kakitangan kementerian yang ditugaskan ke wad Covid-19 atau unit rawatan rapi telah dijangkiti penyakit ini setakat ini.

“Ini kerana mereka mengamalkan memakai PPE sepanjang tugas mereka,” kata Dr Hisham pada sidang akhbar di sini pada Rabu (8 April).

Beliau berkata daripada 181 pegawai Kementerian Kesihatan yang telah mengikat Covid-19,122 daripada mereka dijangkiti di luar hospital.

“Mereka mengikatnya daripada menghadiri acara-acara seperti upacara perkahwinan, dan dari sana, mereka menyerahkannya kepada rakan-rakan mereka di tempat kerja.

Katanya, 36 orang yang menghidap virus itu bekerja bukanlah mereka yang ditugaskan untuk mengendalikan pesakit Covid-19.

“Ini telah mendapat virus ketika mereka merawat pesakit yang gagal memberi tahu doktor bahawa mereka telah bersentuhan dengan orang berisiko tinggi. Jadi pada masa itu, para pegawai tidak memakai PPE mereka.

“Inilah sebabnya kami menasihatkan semua pesakit, serta pekerja rumah sakit: jika anda mempunyai apa-apa jenis hubungan dengan Covid-19 orang berisiko tinggi, anda mesti memaklumkan kakitangan hospital atau kementerian,” kata Dr Hisham.

Dia menanggapi tuduhan bahawa kementerian itu gagal melindungi pekerja mereka dari Covid-19.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here