Kedah menunggu kelulusan untuk jadikan beberapa hotel menjadi pusat kuarantin :Mukhriz

ALOR SETAR : Kerajaan negeri Kedah bekerjasama rapat dengan Majlis Keselamatan Negara (MKN) dan Kementerian Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan untuk mengubah sesetengah hotel di tanah besar negeri itu jadi pusat kuarantin Covid-19.

Menteri Besar Mukhriz Mahathir berkata hanya dua hotel di Langkawi telah diluluskan untuk tujuan itu tetapi ia belum lagi digunakan.

Beliau berkata di bahagian lain negeri ini, tiga pusat kuarantin telah digunakan, yang terdiri daripada Institut Aminuddin Baki (cabang utara di Jitra), Pusat Agensi Anti Dadah Kebangsaan di Sungai Petani dan Pusat Latihan Pertanian di Teluk Chengai, Alor Setar.

Mukhriz menyatakan harapan bahawa negeri itu akan menjadi antara yang paling tidak terjejas oleh pandemik dan mengingatkan rakyat supaya terus mematuhi perintah kawalan pergerakan (MCO),beliau nyatakan apabila bercakap kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat Jawatankuasa Keselamatan Khas Covid-19 negeri hari ini

Beliau juga menggesa orang ramai untuk meneliti panduan mengenai cara mengamalkan kebersihan diri, yang dikeluarkan oleh NSC dan Kementerian Kesihatan.

Sementara itu, Mukhriz berkata pejabatnya telah menerima lebih daripada 4,000 permohonan bantuan bantuan sebanyak RM300 dari kerajaan Kedah untuk membantu mengurangkan beban individu yang kehilangan pendapatan kerana pelaksanaan MCO.

– Bernama

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here