PM: Sesuaikan diri dengan kebiasaan yang baru

PUTRAJAYA: Oleh kerana Kerajaan Persekutuan memperluaskan perintah kawalan gerakan (MCO) sehingga 28 April, Perdana Menteri telah menyeru rakyat untuk menyesuaikan diri dengan “yang baru normal” akibat daripada pandemik Covid-19.

Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata apa yang biasanya dilakukan sebelum ini tidak lagi dapat dilakukan, memetik contoh seperti berjabat tangan.

“Sebelum ini, ia akan menjadi janggal atau tidak sopan untuk tidak mempraktikkan ini (tetapi berjabat tangan) tetapi sekarang, ia tidak boleh dilakukan.

Beliau berkata dengan Ramadan menghampiri, seseorang tidak boleh lagi memasuki bazar tahunan atau pergi ke masjid untuk melaksanakan solat terawih.

“Mungkin kita tidak boleh balik kampung seperti kita selalu lakukan. Walaupun sukar untuk kita bayangkan, ini adalah realiti yang kita hadapi, “katanya dalam satu kenyataan di televisyen untuk mengumumkan pelanjutan MCO semalam.

Untuk meratakan penyebaran Covid-19, kerajaan telah meletakkan MCO, yang akan memasuki fasa ketiga.

MCO pertama adalah dari 18-31 Mac manakala yang kedua, yang bermula pada 1 April, akan berakhir pada 14 April. Pelanjutan ini akan dikuatkuasakan mulai 15-28 April.

Meminta orang ramai bersedia menghadapi sekatan untuk tempoh yang lebih lama, Perdana Menteri berkata ini mungkin berlaku selama beberapa bulan sebelum ia dapat benar-benar dipastikan bahawa penyebaran virus itu telah diatasi sepenuhnya.

“Walaupun begitu, kita mungkin tidak dapat kembali seperti dulu. Selagi virus itu wujud, kita mesti melakukan perkara biasa seperti menjauhkan sosial, mengelakkan perhimpunan massa dan tempat yang sesak, dan menjaga kebersihan peribadi seseorang, “katanya.

Muhyiddin berkata sebagai Perdana Menteri, ia adalah tanggungjawabnya untuk menjaga keselamatan dan kehidupan semua, sambil menambah bahawa setiap kehidupan, sama ada bayi, orang muda, orang dewasa atau warga emas, adalah berharga.

“Kehilangan hidup kerana virus itu bukan sekadar kehilangan seorang isteri, suami, anak dan keluarga, tetapi juga kerugian kepada negara,” katanya.

Dia mengingatkan rakyat Malaysia bahawa perang ke atas Covid-19 belum berakhir: “Perjuangan masih berlangsung. Kita lakukan dengan baik setakat ini, jadi semoga semangatmu terus meningkat dan terus bertempur. Jika kita bertahan, InsyaAllah kita akan menang. “

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here