Ismail Sabri: 13 lagi pusat tahanan MCO akan diwartakan

PUTRAJAYA: Tiga belas  pusat tahanan, termasuk Akademi Penjara, akan diwartakan bagi mereka yang didapati melanggar perintah kawalan pergerakan (MCO), kata Menteri Kanan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Dia mengatakan bahawa Kementerian Dalam Negeri telah diminta untuk mewartakan 13 lagi pusat untuk menempatkan pesalah setelah mahkamah menjatuhkan hukuman.

Ismail Sabri mengatakan ini sejajar dengan keputusan baru-baru ini bahawa pelanggar MCO akan dihadapkan ke mahkamah dan bukannya diberi kompaun bernilai RM1,000.

“Dengan menggunakan pusat-pusat penahanan ini bagi para pesalah untuk menjalani hukuman penjara, kami telah menyelesaikan masalah-masalah kesesakan di penjara.

“Perlu diingat, pusat penahanan mungkin tidak seperti penjara tetapi semua peraturan penjara akan terpakai di sini,” katanya pada hari Rabu (14 April).

Pemerintah telah memutuskan bahawa siapa pun yang ditangkap melanggar MCO akan dibawa ke pengadilan dan bukannya menamparnya dengan kompaun kerana RM1,000 sepertinya tidak menjadi pencegahan yang mencukupi.

Pada hari Selasa (14 April) pihak berkuasa menahan 612 individu kerana pelanggaran MCO, dengan 590 telah direman.

Pihak berkuasa juga melakukan 799 sekatan jalan raya di seluruh negara dan memeriksa 545,182 kenderaan.

Mengenai perkara lain, Ismail Sabri mengatakan bahawa setiap perpanjangan atau berakhirnya MCO bergantung pada nasihat Kementerian Kesihatan.

“Kita harus melihat apakah nasihat dari kementerian mengenai hal ini,” katanya ketika diminta mengulas kenyataan Ketua Polis Negara Tan Sri Abdul Hamod Bador bahawa ada kemungkinan MCO akan diperpanjang hingga Jun jika orang tidak mematuhi MCO dan menyebabkan peningkatan kes Covid-19.

Hari ini adalah permulaan fasa ketiga MCO, yang akan berakhir pada 28 April.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here