Lebih banyak pemeriksaan besar-besaran akan dibuat

PUTRAJAYA: Malaysia melangkah lebih dekat ke arah tujuannya untuk melakukan 16.500 ujian Covid-19 setiap hari dengan pembelian kit ujian antigen cepat dari Korea Selatan.

Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata, kementerian kagum dengan tahap ketepatan alat ujian cepat oleh firma Korea Selatan SD Biosensor.

“Kami telah menguji beberapa alat ujian antigen dan kabar baiknya ialah alat SD Biosensor mempunyai tahap kepekaan 84.4% dan kadar kekhususan 100%.

“Dengan kit ujian cepat antigen, pengujian dapat dilakukan di tempat perawatan.

“Ini bermakna anda tidak perlu mengirim sampel ujian swab ke 43 makmal kami untuk mendapatkan hasilnya.

Sebelum ini, Dr Noor Hisham mengatakan bahawa kementerian telah mencuba alat ujian cepat dari pelbagai syarikat tetapi tidak dapat menemukan alat yang mempunyai tahap ketepatan yang tinggi.

Pada sidang media Covid-19 harian kementerian di sini semalam, Dr Noor Hisham berkata ujian PCR (tindak balas rantai polimerisasi) yang ada akan melengkapkan kit ujian cepat antigen sekiranya terdapat keraguan terhadap hasilnya.

“Inilah yang ingin kami mulakan. Kami telah membuat perolehan kami.

“Mudah-mudahan, pada minggu berikutnya atau lebih, kita dapat memperolehnya.

“Setelah kami melakukannya, kami dapat bertujuan untuk melakukan pemeriksaan massa yang lebih disasarkan,” katanya.

Dr Noor Hisham berkata pada masa ini terdapat 43 makmal di negara ini yang dapat menghasilkan sehingga 11,500 keputusan ujian Covid-19 sehari.

Dengan alat ujian baru, kementerian akan dapat meningkatkan kapasitinya lebih dekat dengan sasarannya iaitu 16.500 ujian harian.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here