Ismail Sabri: Pendaftaran kelahiran, kematian dibenarkan sehingga 90 hari setelah MCO tamat

PETALING JAYA: Pendaftaran kelahiran dan kematian semasa perintah kawalan pergerakan (MCO) akan dibenarkan ditangguhkan sehingga 90 hari dari tarikh MCO berakhir, kata Menteri Kanan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Pada masa ini, pendaftaran kelahiran dan kematian perlu dibuat dalam 60 hari di Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) yang terdekat.

Kegagalan untuk melakukannya akan menyebabkan hukuman lewat.

Ismail Sabri juga mengatakan bahawa Kementerian Dalam Negeri telah memutuskan bahawa mereka yang perlu mengganti MyKad yang hilang dapat melakukannya dengan mendapatkan janji temu dengan cawangan JPN masing-masing.

“Kementerian Dalam Negeri telah memutuskan untuk memperpanjang masa pendaftaran kelahiran dan kematian – yang tidak dapat dibuat selama periode MCO – menjadi 90 hari, yang dihitung dari tarikh MCO dicabut.

“Bagi warganegara Malaysia yang menetap di negara lain, tempoh 90 hari mesti dikira dari tarikh MCO atau penutupan berakhir di negara tersebut.

“Denda untuk pendaftaran lewat juga tidak akan dikenakan untuk kes seperti itu,” kata Ismail Sabri dalam taklimat hariannya pada hari Ahad (19 April).

Menteri Pertahanan, yang juga jurucakap perkara-perkara bukan kesihatan Covid-19, mengatakan demikian dalam taklimat hariannya kepada media di Putrajaya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here