Pendengaran kes Mahkamah Rayuan disiarkan secara langsung dalam talian esok

PUTRAJAYA – Badan Kehakiman Malaysia akan mengadakan siaran langsung pendengaran kes di Mahkamah Rayuan secara dalam talian esok buat pertama kali dalam sejarah

Menurut kenyataan yang dikeluarkan Unit Komunikasi Korporat, Pejabat Ketua Pendaftar Mahkamah Persekutuan Malaysia,  langkah itu bagi membolehkan orang awam untuk melihat secara langsung pendengaran kes yang dijalankan seperti di mahkamah terbuka dan juga memastikan akses kepada keadilan adalah berterusan.

Siaran langsung pendengaran kes itu akan diadakan pada pukul 10 pagi esok melalui Portal Rasmi Badan Kehakiman Malaysia.

“Sehubungan itu, orang ramai boleh menyaksikan siaran langsung tersebut melalui pautan berikut: www.kehakiman.gov.my,” katanya.

Dalam situasi pandemik COVID-19 dan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang telah dikuatkuasakan oleh kerajaan, Badan Kehakiman Malaysia telah menjalankan pendengaran kes-kes tertentu secara dalam talian.

Pendengaran rayuan esok akan melibatkan tiga perayu iaitu – Zhoa Fangliang, Jin Haifang dan Zhu Cunhua terhadap Syarikat Pengangkutan Satu Hati Sdn Bhd.

Sejak PKP dilaksanakan pada 18 Mac, mahkamah masih boleh mendengar permohonan reman, pendakwaan kes baharu, permohonan kes jenayah, semakan keputusan mahkamah rendah dan pengurusan kes biasa.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here