Tiga kementerian bekerjasama untuk mendapatkan vaksin

PETALING JAYA: Tiga kementerian telah mengadakan kolaborasi tiga pihak untuk memastikan Malaysia mendapat “kelebihan penggerak pertama” untuk mendapatkan vaksin Covid-19 apabila tersedia.

Mereka adalah Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (Mosti), Kementerian Kesihatan (KKM) dan Kementerian Luar Negeri.

Usaha bersama untuk meningkatkan peluang Malaysia untuk mendapatkan vaksin adalah penting, memandangkan hanya ada beberapa ujian pra-klinikal dan klinikal untuk vaksin yang sedang berlangsung di beberapa negara, kata Menteri Mosti Khairy Jamaluddin.

Beliau mengatakan KKM dan Mosti ditugaskan untuk mengenal pasti negara-negara yang sedang mengembangkan vaksin dan ubat-ubatan Covid-19.

“Maklumat ini akan dibagikan dengan Wisma Putra, di mana diplomasi akan digunakan untuk memastikan bahawa kita terlibat dalam ujian klinikal manusia dan pengeluaran vaksin, dan juga untuk kita menerima vaksin secepat mungkin ketika mereka siap,” katanya berkata semasa sidang media dengan Menteri Luar Datuk Seri Hishammuddin Hussein di sini semalam.

Menurut Khairy, kementeriannya kini bekerjasama dengan Kedutaan Besar China di Kuala Lumpur mengenai kemungkinan kerjasama untuk ujian klinikal vaksin Covid-19.

“Sebuah universiti di China telah menunjukkan minat untuk menjadi rakan strategik Mosti dalam mengembangkan vaksin Covid-19 melalui penyelidikan klinikal.

“Ujian klinikal dijangka bermula pada akhir April di Malaysia,” tambah Khairy.

Sementara itu, Hishammuddin mengatakan beberapa negara seperti Bosnia, Turki, India, Rusia dan Singapura, serta beberapa syarikat dari China telah menyatakan minat untuk bekerjasama dengan Malaysia.

Menurut Hishammuddin, alasan Bosnia bersetuju untuk membekalkan hidroksiiklorokuin adalah kerana mereka menghargai sikap Malaysia untuk menyumbangkan topeng muka ke negara itu.

“Oleh kerana hubungan kami dengan Bosnia sangat erat, mereka memutuskan untuk memberikan keutamaan kepada hidroksiklorokuin.

“Jadi, kami tidak menganggap siapa pun begitu saja,” tambahnya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here