Pemandu teksi warga emas ditahan bawa 200 kotak rokok seludup

SUNGAI SIPUT: Pemandu teksi warga emas ditahan selepas menemui 200 kotak rokok dan dipercayai diseludup dari Myanmar yang dibawa di dalam teksi dipandunya, ketika melalui sekatan jalan raya di Jalan Jaya Setia, di sini, semalam.

Ketua Polis Daerah Sungai Siput, Superintendan Mohd Khaizam Ahmad Shahabudin, berkata warga emas, 73 tahun itu membawa 200 kotak rokok yang setiap satu berisi 50 batang rokok jenis cerut dengan tulisan bahasa Myanmar, di samping 20 paket tembakau di bahagian bonet serta tempat duduk belakang teksi dipandunya.

Katanya, kesemua barangan terbabit didapati tiada label percukaian dari Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM).

“Ketika ditahan, suspek memberikan alasan ingin menghantar makanan kepada pelanggan di Sungai Siput selain berkelakuan kasar terhadap anggota yang ditugaskan di sekatan jalan raya terbabit.

“Kita percaya, rokok ini untuk dipasarkan dalam kalangan warga asing sekitar daerah ini. Nilai rampasan dan hubungkait kegiatan suspek bersama sindiket penyeludupan masih dalam siasatan,” katanya pada sidang media di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Sungai Siput, hari ini.

Beliau berkata, suspek direman tiga hari, bermula hari ini dan disiasat mengikut Seksyen 135(1)(d) Akta Kastam 1967 kerana memiliki hasil tembakau yang tidak bercukai.

“Suspek juga boleh dihukum mengikut Peraturan 11(1) Peraturan-peraturan Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit (Langkah-langkah di dalam Kawasan Tempatan Jangkitan (No.3) 2020. Teksi yang dipercayai kepunyaan suspek turut ditahan untuk pemeriksaan lanjut,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here