Operasi pembersihan awam diperluas ke zon “hijau” di Sarawak

MIRI: Operasi sanitasi awam diperluas ke bahagian di Sarawak yang dikategorikan sebagai “hijau”, di mana tidak ada jangkitan Covid-19 positif selama seminggu terakhir, sebagai langkah pencegahan.

Sehingga hari ini, terdapat lima bahagian di Sarawak yang dikategorikan sebagai “hijau” daripada jumlah keseluruhan 12 bahagian.

Bahagian “hijau” adalah Limbang, Sarikei, Sibu, Kapit dan Mukah, kata Jabatan Bomba dan Penyelamat Sarawak, yang memimpin operasi pembersihan.

Dalam kemas kini terbarunya, jabatan itu mengatakan 84 operasi pembersihan yang berbeza telah dilakukan di bahagian “hijau” setakat ini.

Bahagian yang dikategorikan sebagai zon “kuning” (dengan kes jangkitan Covid-19 aktif di atas 20) juga menjalani operasi sanitasi intensif.

Mereka adalah Miri (79 pusingan ops), Bintulu (35), Sri Aman (14), Betong (9) dan Serian (3).

Bahagian Kuching dan Samarahan adalah zon merah (di mana kematian dan jangkitan Covid-19 adalah yang tertinggi).

Kedua-dua bahagian ini melihat operasi pembersihan yang paling luas dengan 150 pusingan yang dilakukan setakat ini, kata jabatan itu.

Pasukan lelaki dan wanita dari pelbagai agensi membersihkan kawasan awam dan swasta di seluruh Sarawak dalam usaha 24 jam untuk menghentikan wabak Covid-19 dari merosakkan negeri ini.

Anggota unit yang terlibat dalam operasi pembersihan bekerja hingga larut malam dan setiap hari.

Pasukan gabungan ini terdiri daripada kira-kira 5,000 anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat Sarawak, tentera, polis, Rela, Angkatan Pertahanan Awam, Jabatan Kesihatan negeri, dan pihak berkuasa tempatan serta sukarelawan masyarakat.

Jabatan Bomba dan Penyelamat Sarawak adalah agensi utama dalam operasi pembersihan.

Pasukan pembersihan sejauh ini meliputi bangunan pemerintah, kompleks pasar awam dan pasar terbuka, pusat membeli-belah, bangunan keagamaan dan tempat-tempat ibadah.

Kawasan perumahan dan pusat komersial, balai raya, hab dan stesen pengangkutan, hotel dan kawasan perindustrian juga menjadi sasaran.

Sebilangan besar latihan pembersihan dilakukan di Kuching, diikuti oleh Miri.

Kuching mempunyai penduduk sekitar 650,000 orang sementara Miri mempunyai sekitar 350,000.

Sarawak mencatatkan 16 kematian Covid-19 setakat ini. Terdapat kira-kira 500 pesakit dengan jangkitan positif yang dirawat di 36 hospital di negeri ini.

Sebilangan besar pesakit adalah di Kuching, Samarahan, Miri dan Bintulu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here