Covid-19: Dua kakitangan Gleneagles Hospital Penang dihantar untuk pemeriksaan

GEORGE TOWN: Gleneagles Hospital Penang melaporkan bahawa dua kakitangannya, yang berasal dari keluarga yang sama, disyaki dijangkiti Covid-19 dan telah dihantar untuk ujian.

Dalam satu kenyataan, ia mengatakan kedua-duanya dikenal pasti sebagai pesakit yang disiasat (PUI) dan telah dipindahkan ke Hospital Umum Pulau Pinang untuk pengesahan dan pengurusan.

“Semua staf yang berhubungan dengan PUI dilacak kontak dan ditempatkan di bawah kuarantin sesuai dengan panduan Kementerian Kesihatan, dengan ujian Covid-19 dilakukan.

“Pembersihan terminal dari semua daerah yang terkena dampak dilakukan sesuai dengan panduan pengendalian jangkitan.

“Gleneagles Hospital Penang mematuhi polisi dan proses pengendalian jangkitan dan mengamalkan langkah pencegahan yang luas untuk menjaga keselamatan kakitangan dan pesakitnya, dan akan terus melakukannya.

“Rumah sakit telah menangani kedua-dua kes ini dengan cepat dan tepat sesuai dengan petunjuk dari Kementerian Kesihatan.

“Perkhidmatan klinikal di hospital tidak terjejas dan pesakit dapat meneruskan rancangan perawatan yang ada di hospital dengan mengetahui bahawa mereka berada di persekitaran yang selamat,” kata pernyataan pada hari Selasa (28 April).

Sejak Januari tahun ini, Gleneagles Hospital Penang telah melakukan pelbagai langkah pencegahan, termasuk menghadkan pintu masuk ke hospital dan memeriksa suhu dan gejala semua orang yang datang ke hospital.

Sehingga Isnin (27 April), Pulau Pinang dilaporkan mempunyai lapan kes Covid-19 yang aktif.

Jumlah kes terkumpul berjumlah 121, dengan 112 pesakit pulih dan satu kematian.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here