Menteri nafi tuduhan bakul makanan hanya diedar ke kawasan tertentu

TANJUNG MALIM: Tuduhan bahawa pengedaran bantuan bakul makanan kepada isi rumah B40 yang terjejas oleh Perintah Kawalan Pergerakan (MCO) terhad kepada kawasan Parlimen terpilih tidak benar.

Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Rina Mohd Harun (pix) berkata, pengedaran itu dibuat berdasarkan permohonan yang diterima melalui 108 pejabat Jabatan Kebajikan Masyarakat di seluruh negara.

“SELAMA MASA KRITIS INI, KAMI MENERIMA PERMOHONAN DARI ANGGOTA PARLIMEN SERTA PELBAGAI PIHAK TERMASUK JAWATANKUASA MASJID, KETUA KAMPUNG, INDIVIDU DAN BADAN BUKAN KERAJAAN (NGO) MELALUI TALIAN KASIH,” KATANYA KEPADA WARTAWAN SETELAH MENGEDARKAN BANTUAN MAKANAN semalam. 

Dia mengulas tuduhan Ahli Parlimen Ipoh Barat M. Kula Segaran bahawa ketua isi rumahnya belum menerima 1.000 bantuan bakul makanan yang diperuntukkan.

Menurut Rina, lebih dari 360,000 bakul makanan telah diedarkan kepada kira-kira dua juta rakyat Malaysia yang terjejas semasa pelaksanaan MCO.

Dia menambahkan bahawa usaha berterusan ini akan dilakukan selama perintah itu berlaku.

Sementara itu, seorang penerima, Salmiah Abdul Muhamad, 57, mengatakan bahawa dia sangat bersyukur kerana suaminya Adnan Nasir, 64, terpilih untuk menerima bantuan bakul makanan untuk keluarganya pada bulan Ramadan.

Seorang lagi penerima, Noraziyana Mat Said, 34, yang tinggal di Kampung Simpang 4, berkata bantuan itu membantu mengurangkan beban membeli barang runcit untuk lapan anaknya yang berusia antara dua hingga 12 tahun pada bulan puasa.

“Suami saya bekerja sebagai penunggang barang dengan syarikat surat dan dia juga menjaga bapa saudaranya yang sakit sejak empat tahun lalu,” katanya. – Bernama

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here