Tidak ada lagi pesakit Covid-19 di hospital Perak, kata MB

IPOH: Tidak ada lagi pesakit Covid-19 yang ditempatkan di hospital di Perak, kata Menteri Besar Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu.

Dia mengatakan bahawa Pengarah Kesihatan Negeri Datuk Dr Ding Lay Ming berkongsi berita baik dengannya pada hari Khamis (30 April), dan menambah bahawa semua pesakit Covid-19 telah diberi lampu hijau untuk kembali ke rumah mereka.

“Tidak ada pesakit Covid-19 di Perak yang menerima rawatan di hospital di negeri ini pada masa ini, tetapi orang tidak boleh menganggap bahawa perintah kawalan pergerakan (MCO) sudah berakhir,” kata Ahmad.

Dia menambah setelah menerima barang dan bantuan wang di bawah Dana Bantuan Sosial dan Bencana pemerintah negeri di pejabatnya bahawa MCO masih berkuatkuasa dan mengatakan bahawa orang masih harus mengambil langkah berjaga-jaga.

Faizal mengatakan dengan adanya MCO, jarak sosial mesti dipatuhi setiap saat, dan tangan mesti dibasuh dan dibersihkan setiap masa dengan cara yang betul.

“Inilah budaya baru yang harus kita ikuti untuk kebaikan setelah ini,” tambahnya.

Secara keseluruhan, Perak mencatatkan 252 kes Covid-19 dan enam kematian. Pesakit Covid-19 terakhir yang dimasukkan ke Hospital Raja Permaisuri Bainun dibenarkan pulang pada hari Rabu (29 April).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here