MCO : Mahkamah masih lagi ditutup

PUTRAJAYA – Premis Mahkamah masih lagi ditutup dan tidak beroperasi sehingga mendapat arahan kerajaan, berikutan pelanjutan tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Mengikut kenyataan dikeluarkan Unit Komunikasi Korporat Pejabat Ketua Pendaftar Mahkamah Persekutuan Malaysia (PKPMP) hari ini, panduan pengendalian kes adalah sama seperti yang diumumkan pada 17 Mac lepas, 26 Mac, 2 April dan 24 April.

Ketua Pendaftar Mahkamah Persekutuan Ahmad Terrirudin Mohd Salleh pada 17 Mac lepas telah memaklumkan mahkamah di seluruh negara ditutup dan perbicaraan pendengaran kes sivil serta jenayah juga ditangguhkan, dan tarikh baharu akan dimaklumkan kemudian.

Beliau berkata bagaimanapun, permohonan untuk tahanan reman dan pendaftaran kes baru serta urusan jamin dijalankan seperti biasa.

Menurut Ahmad Terrirudin, pengurusan kes sivil secara ‘e-Review’ akan terus dijalankan seperti biasa, secara dalam talian manakala pengurusan kes sivil secara manual akan ditangguhkan dan akan diberikan tarikh yang baharu.

Menurut kenyataan PKPMP pada 26 March lalu, pihak dalam kes sivil boleh memohon kepada mahkamah untuk pendengaran kes sivil secara dalam talian bagi memastikan akses kepada keadilan semasa tempoh lanjutan pelaksanaan PKP.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here