Pasukan petugas khas ditubuhkan untuk menyiasat sindiket pemalsuan MyKad, kata Kementerian Dalam Negeri

PETALING JAYA: Kementerian Dalam Negeri akan meneruskan usaha untuk mengesan dan mengambil tindakan terhadap mereka yang berada di belakang sindiket pemalsuan MyKad.

Menterinya, Datuk Seri Hamzah Zainudin berkata, kementerian itu, melalui Jabatan Pendaftaran Negara (JPN), akan bekerjasama dengan polis di bawah kod operasi bernama Ops Biru untuk membendung kegiatan haram itu.

“Pasukan petugas khas telah dibentuk untuk menyiasat kes-kes seperti itu, dan kami tidak akan melindungi atau berkompromi dengan sesiapa yang didapati berada di belakang operasi haram ini,” katanya pada hari Sabtu (2 Mei).

Hamzah mengatakan ini sebagai tindak balas terhadap penemuan laman web yang mengaku menawarkan MyKads palsu.

Dia mengatakan bahawa JPN telah membuat laporan polis melalui laman web, sambil menambah bahawa polis akan melancarkan siasatan mengenai perkara itu tidak lama lagi.

“Kejahatan ini telah mencemarkan nama baik JPN,” katanya.

Dia menambah bahawa laman web itu menggunakan gambar MyKad lama yang dihubungkan dengan kes pemalsuan MyKad di Pulau Pinang tahun lalu.

“Polis telah menangkap mereka yang berada di belakang sindiket itu dan kes itu kini sedang menjalani proses mahkamah,” katanya.

Dia juga mengatakan pihak berkuasa belum mengenal pasti bukti baru untuk kes pemalsuan baru.

Berikutan penemuan laman web itu, dia mengatakan JPN sentiasa berusaha mencari cara baru untuk meningkatkan ciri keselamatan di MyKad.

Dia juga mengatakan bahawa jabatan akan terus meningkatkan prosedur operasi standard untuk membuat proses yang lebih baik untuk semakan dokumen dan persetujuan sambil meningkatkan proses pemantauan dalam sistem jabatan.

Dia juga mengingatkan rakyat Malaysia untuk segera melaporkan sebarang sindiket atau kumpulan yang mengaku menawarkan MyKads palsu kepada kementerian, polis atau JPN.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here