Penunggang basikal gesa agar jaraknya sekurang-kurangnya 20m

GEORGE TOWN: Penunggang basikal harus menjauhkan jarak sosial sekurang-kurangnya 20m dan bukannya antara 1m hingga 2m untuk mengelakkan titisan batuk dari mereka yang berada di hadapan mereka, kata pengerusi G Club Penang Cyclists, Datuk Dr Lim Seh Guan.

“Menurut sebuah studi yang dilakukan di Belgia, mereka menemukan bahwa tetesan udara yang dikeluarkan atau batuk oleh pengendara basikal dapat bertahan di udara selama lebih dari 0,5 detik sebelum mereka menetap di tanah.

“Secara realistik, jika kita mengayuh basikal dengan kecepatan 30 km / jam, kita akan sampai ke tempat penunggang basikal sebelum kita dalam 0.24 saat jika kita menempuh jarak sosial 2m yang biasa.

“Oleh itu, dengan andaian bahawa jika kita mengayuh basikal dengan kecepatan 30 km / jam, kita harus menjaga jarak sekurang-kurangnya 20 m,” katanya dalam wawancara di sini.

“Jika tidak, kita dapat mengikuti perkembangan untuk meminimumkan risiko dan memastikan bahawa kita dapat mengelakkan satu sama lain.”

Dr Lim, yang merupakan pakar bedah telinga, hidung dan tekak, mengatakan sementara banyak penunggang basikal, termasuk dirinya, gembira dan lega mendengar tentang perintah kawalan pergerakan bersyarat (MCO), ada keperluan untuk tenang dan tidak tergesa-gesa.

“Bagi saya sendiri, saya tidak mahu tergesa-gesa kerana saya faham bahawa ramai yang ingin pergi ke luar rumah kerana mereka telah dirawat di rumah selama beberapa minggu terakhir.

“Pada saat ini, akan baik untuk menghentikan waktu kita, mengikuti kumpulan kecil dan berpusing pada waktu yang berlainan dalam sehari. Adalah lebih baik bagi penunggang basikal untuk tetap bersama kumpulan yang mereka pergi berbasikal dan cuba untuk tidak bercampur dengan kumpulan penunggang basikal yang lain untuk aktiviti sosial, ”katanya.

“Ini untuk memastikan bahawa ada pemisahan antara kelompok yang berbeda dan untuk meminimumkan risiko.”

Penunggang basikal, kata Dr Lim, harus selalu berhati-hati dan mematuhi langkah-langkah kebersihan yang betul, memakai topeng atau mengelakkan berbasikal sama sekali jika mereka sakit.

Penunggang basikal sukan Chung Mei Ling mengatakan bahawa dia tidak merancang untuk menunggang di luar kawasan kediamannya walaupun sungguh-sungguh dapat melakukannya lagi.

“Kita harus sedar bahawa bahayanya belum berakhir dan kita tidak boleh membiarkan gelombang jangkitan muncul lagi. Sekiranya kita terburu-buru seperti biasa dan menyebabkan gelombang baru, saya percaya ia akan menjadi buruk, “katanya.” Kami berpeluh dan bernafas keras ketika kami berbasikal. Sekiranya kita melakukannya secara berkumpulan dan salah seorang daripada kita mempunyai virus tanpa mengetahui, itu akan menjadi bencana. “

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here