Hari ini mula PKPB, kita belum ‘raya’

KUALA LUMPUR : Hari ini hari pertama Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) dikuatkuasakan kerajaan dan mula memeberi kelonggaran kepada rakyat bagi membendung penularan COVID-19.

Orang ramai boleh menjamu selera di premis kedai makan dan Restoran ‘Mamak’ sudah dikunjungi oleh orang ramai mulai hari ini manakala kenderaan persendirian kini boleh dinaiki empat orang.

Namun, perlu diingat PKP ini hanyalah dilonggarkan dan tarikh tamat sebenar perintah ini yang kini masuk fasa keempat adalah pada 12 Mei nanti.

Malah, Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah pada sidang medianya semalam, menegaskan persepsi yang menganggap kerajaan sudah tamatkan PKP dan hari ini kita ‘raya’ adalah salah.

Katanya, sekarang terserah kepada disiplin orang ramai dan kepatuhan mereka kepada Prosedur Operasi Standard (SOP) perintah berkenaan bagi membantu melandaikan lekuk COVID-19 seterusnya menjadikan kes positif sifar.

Dalam keghairahan meraikan ‘kebebasan’ ini, perlu diingat juga kes positif baharu COVID-19, kembali mencecah angka tiga digit dua hari berturut sejak dua hari lepas selepas 16 hari kita berjaya merekodkan angka dua digit.

Bagaimanapun, keputusan melonggarkan PKP kepada PKPB yang diumum Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin, Jumaat lepas masih kekal dan hanya kawasan yang mencatatkan kenaikan mendadak kes COVID-19 akan ditutup selepas ini.

Menteri Kanan (Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob pada sidang medianya semalam, berkata orang ramai perlu memainkan peranan masing-masing dalam membuat laporan polis jika terdapat mana-mana pihak yang melanggar SOP PKPB.

Beliau turut menasihatkan orang ramai memuat turun aplikasi MyTrace dibangunkan Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi yang boleh digunakan bagi membantu kerajaan mengesan jejak mereka yang telah dijangkiti wabak COVID-19 berhampiran mereka dan kontak rapat mereka.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here