JTK dijangka beri peluang pekerjaan kepada 300 gelandangan

MENTERI Wilayah Persekutuan Tan Sri Annuar Musa.

KUALA LUMPUR: Program penempatan pekerjaan oleh Jabatan Tenaga Kerja (JTK) Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur (WPKL) dijangka memberikan peluang pekerjaan kepada lebih 300 gelandangan melalui fasa pertama pelaksanaannya.

Melalui program itu, terdapat sembilan majikan yang dikenal pasti antaranya Adabi Consumer Industries Sdn Bhd, Hartalega NGC Sdn Bhd dan Harumi Brands Sdn Bhd, Top Glove Sdn Bhd, Tesco Malaysia dan Trendcell Sdn Bhd yang memenuhi kriteria JTK WPKL serta mematuhi syarat prosedur operasi standard (SOP) Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI).

Menteri Wilayah Persekutuan, Tan Sri Annuar Musa, berkata melalui saringan temu duga pada hari pertama kepada 72 gelandangan lelaki yang dijalankan kementerian, JTK dan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL), seramai 21 daripadanya sudah ditawarkan pekerjaan dan akan bekerja mulai Rabu ini.

Beliau berkata, 21 gelandangan itu berjaya memperoleh pekerjaan selepas ditemuduga oleh tiga syarikat iaitu Adabi Consumer Industries Sdn Bhd, Hartalega NGC Sdn Bhd dan Harumi Brands Sdn Bhd, manakala baki 51 akan ditemuduga oleh majikan lain dalam masa terdekat.

“Taklimat persediaan kerjaya ini dibuat di tiga Pusat Sementara Gelandangan (PSG) iaitu di PSG Desa Tasik, PSG Ampang Hilir dan PSG Sentul Perdana sebagai usaha mengubah kehidupan gelandangan di Wilayah Persekutuan dan juga memberikan  peluang latihan kemahiran kepada gelandangan melalui Pusat Giat Mara dan Institut Latihan Perindustrian Kuala Lumpur”, katanya.

“Terdapat juga sebuah syarikat pembuatan sarung tangan sedang mengusahakan satu program khas yang membolehkan kerja pembungkusan barangan dibuat di Pusat Transit Gelandangan Kuala Lumpur dan Anjung Singgah di mana 70 gelandangan bakal menyertai program khas itu,” katanya dalam kenyataan media hari ini.

Pada masa sama, beliau berkata, sesi taklimat kerjaya dan temu duga juga akan diadakan di enam lagi PSG pada minggu hadapan dan semua syarikat yang terbabit dalam program ini akan menyediakan kemudahan tempat tinggal, mematuhi Perintah Gaji Minimum 2020 dan Akta Kerja 1955.

“Gelandangan turut memperoleh kemudahan seperti cuti tahunan, cuti sakit, cuti bergaji, bayaran lebih masa dan lain peruntukan mengikut akta ini. Perlindungan Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO) dan caruman Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) juga menjadi salah satu syarat yang diwajibkan,” katanya.

Katanya, pengurusan gelandangan tidak lagi hanya berperanan untuk menghalang pergerakan mereka sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), sebaliknya turut membuat penilaian psikologi, memupuk perubahan sikap dan menyediakan peluang pekerjaan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here