Polis Perlis meningkatkan rondaan di jalan tikus untuk membendung aktiviti penyeludupan ketum

KANGAR: Polis telah meningkatkan rondaan di jalan tikus di Perlis sepanjang tempoh Perintah Kawalan Gerakan Bersyarat (CMCO) untuk mengekang kegiatan penyeludup ketum yang menggunakan negeri ini sebagai titik transit untuk menyeludup daun ketum ke negara jiran.

Ketua Polis Perlis, Datuk Surina Saad mengatakan terdapat banyak jalan tikus di negeri ini, termasuk di sepanjang pinggir pantai, yang membolehkan penyeludup melarikan diri dengan mudah.

“Setelah dilanggar menggunakan jejak tikus tertentu, penyeludup akan menggunakan jalan lain. Sebilangan besar dari mereka tidak takut mengulangi kesalahan itu kerana daun ketum sangat diminati, ”katanya kepada Bernama baru-baru ini.

Dia mengatakan ini sebagai tindak balas kepada laporan peningkatan rampasan daun ketum oleh Pasukan Gerakan Am (GOF) sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan (MCO) dan CMCO.

Bernama sebelumnya melaporkan bahawa Batalion ke-18 GOF telah merampas 8.4 tan daun ketum bernilai RM472,000 semasa operasi mereka, yang dijuluki Op Covid-19 SHIELD, dari 1 April hingga 1 Mei. Berdasarkan laporan mereka, terdapat 77 tikus yang dikenal pasti jalan di negeri ini, 49 di Kangar, 13 di Padang Besar dan lima di Arau.

Terbaru, Batalion ke-2 GOF, yang mengambil alih Op Covid-19 SHIELD mulai 2 Mei, merampas lebih dua tan daun ketum bernilai RM68,250.

Surina juga menyatakan harapan agar masyarakat yang mempunyai maklumat mengenai kegiatan penyeludupan ketum dapat berperanan dalam memerangi jenayah tersebut dengan menyalurkan maklumat tersebut kepada polis.

-Bernama

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here