Hadi Kena Bayar RM13.2 Juta Kos Guaman Di Mahkamah London, Dakwa Clare

Editor Sarawak Report, Clare Recastle-Browm mendakwa, Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Awang dikenakan bayaran sehingga 2.5 juta pound (RM13.2 juta) oleh firma guaman beliau dalam kes saman mereka di England.

“Hadi mengambil peguam yang termahal di London dan dia terpaksa membayar 2.5 juta pound. Itu yang saya anggarkan dan itu yang peguam saya anggarkan,” kata Claire dalam wawancara secara online dengan aktivis Iswardy Morni yang disiarkan semalam melalui satu blog.

Dalam temubual itu, Clare mengaku beliau terpaksa gunakan segala wangnya untuk melawan Hadi, yang kini adalah Duta Khas PM ke Timur Tengah,  di mahkamah termasuk wang pencen beliau.

“Mereka tak jangka kes ini sampai ke mahkamah. Sebab itu bila kes semakin dekat dengan hari perbicaraan, saya dihubungi ‘Clare, boleh kita runding’.

“Saya kata, kita boleh runding jika sedia membayar kos guaman saya,” kata Clare kepada wakil Hadi yang menghubungi beliau.

Menurut Clare, semakin dekat dengan hari perbicaraan di mahkamah, beliau semakin banyak mendapat maklumat dalam bentuk bukti wang dari Umno diberikan kepada Pas.

“Termasuklah bayaran deposit pilihanraya. Selepas itu, mereka datang kepada saya dan berkata mereka sedia membayar kos guaman saya,” kata Clare dalam temubual itu.

Menurut Clare, di mahkamah United Kingdom, parti politik tidak boleh menyaman pihak lain.

Atas dasar itu, Hadi sebagai pemimpin Pas yang menyaman beliau bukannya Pas sendiri.

“Bukti yang saya terima adalah sumbangan wang dari Umno kepada Pas bukan kepada Hadi,” kata Clare lagi.

Menurut Clare, selepas tawaran penyelesaian luar mahkamah di terima beliau, ramai termasuk peguam beliau memujuk agar menerima sahaja tawaran itu dan tidak perlu ke mahkamah.

“Jadi saya terima wang itu dan saya yakin orang ramai dapat memahami Hadi dan Pas tidak sedia ke mahkamah,” kata Clare dalam wawancara itu.

Pada 1 Julai, Hadi membuat keputusan memuktamadkan penyelesaian di luar mahkamah dengan menarik balik tuntutan terhadap Editor Sarawak Report, Clare Rewcastle Brown.

Keputusan itu dicapai menerusi Perintah Persetujuan di Mahkamah Tinggi London dan disahkan oleh Setiausaha Politiknya, Syahir Sulaiman, dalam satu kenyataan yang dikeluarkan di sini.

Clare mendakwa Hadi membayar RM1.4 juta kepada beliau sebagai kos guaman bagi membolehkan kes itu diselesaikan di luar mahkamah.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here