Kerja baik pulih tanah runtuh Taman Kelab Ukay siap Disember

Kerja membaik pulih kawasan tanah runtuh di Taman Kelab Ukay, Bukit Antarabangsa dijangka siap hujung tahun ini, menurut Majlis Perbandaran Ampang Jaya.

Ketua Bahagian Komunikasi Korporatnya Norhayati Ahmad berkata tempoh enam bulan diperlukan untuk memantau pergerakan tanah, pembaikan cerun, pembersihan tapak dan pembinaan tembok penahan.

“Setakat ini kerja penyiasatan tanah dan mengukur kesan kerosakan di rumah terjejas siap dilakukan manakala kerja mereka bentuk tembok penahan sedang dilaksanakan.

“Kerja baik pulih bermula 1 Jun lalu dan kita jangkakan siap sepenuhnya pada 1 Disember tahun ini,” katanya kepada SelangorKini hari ini.

Pada 4 Jun lalu, Dato’ Menteri Besar Dato’ Seri Amirudin Shari mengumumkan peruntukan RM433,800 bagi kerja baik pulih dan pengukuhan tebing Sungai Sering oleh Jabatan Pengairan dan Saliran negeri.

Turut dilaksanakan ialah kajian terperinci di kawasan berkenaan yang berdepan insiden tanah runtuh sejak beberapa tahun lalu.

Selain itu, Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan memperuntuk RM2 juta bagi membina tembok penahan di kawasan tanah runtuh.

Pada 30 Mei lalu, penghuni di tujuh buah rumah di Taman Kelab Ukay diarah mengosongkan kediaman masing-masing susulan kejadian tanah runtuh di belakang rumah teres dua tingkat itu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here