UK larang pasar raya jual barangan hasil penebangan hutan

Pasar-pasar raya di Britain akan dilarang menjual daging lembu, kacang soya dan komoditi utama lain yang bersumber dari tanah yang ditebang secara haram.

Perniagaan besar yang beroperasi di United Kingdom (UK) perlu membuktikan komoditi termasuk kacang soya, koko dan minyak sawit dalam rantaian bekalan mereka dihasilkan dengan mematuhi undang-undang alam sekitar tempatan.

Syarikat yang gagal melakukannya akan dikenakan denda, menurut rundingan Jabatan Makanan dan Luar Bandar (Defra).

Cadangan tersebut pertama kali dibuat pada awal tahun ini oleh panel pemimpin perniagaan yang diketuai oleh Ian Cheshire yang ditugaskan oleh Defra untuk memeriksa bagaimana UK dapat meningkatkan strategi penggunaan tanahnya

Namun, Defra menolak permintaan panel untuk sektor kewangan supaya dilindungi oleh kewajiban pemeriksaan wajar yang serupa untuk mengelakkan pinjaman dan pelaburan digunakan bagi membiayai penebangan hutan.

Sebaliknya, peraturan tersebut hanya akan berlaku untuk “sebilangan kecil perniagaan yang lebih besar” yang kemungkinan besar akan memberi kesan kepada pengeluar, kata seorang jurucakap jabatan itu.

Sebagai tuan rumah sidang kemuncak iklim global Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), yang juga dikenali sebagai COP26, UK juga berusaha menunjukkan kepimpinan persekitaran dalam arena antarabangsa.

Dasar ini akan memberi tekanan kepada pemerintah Brazil, yang kini mendapat arahan daripada para pelabur institusi yang menguruskan sekitar AS$3.7 trilion agar mengabaikan cadangan yang didakwa akan menambah kepada aktiviti penebangan hutan dan melanggar hak-hak kumpulan Orang Asli di Amazon.

Aktiviti penebangan hutan mewakili 11 peratus pelepasan gas rumah hijau dan majoriti disebabkan oleh pengeluaran komoditi agrikultur, kata Defra.

Dalam beberapa negara, sebanyak 90% hutan ditebang secara haram.

Di UK, pasar raya termasuk Tesco Plc mendapat tekanan baharu agar lebih telus mengenai rantaian bekalan mereka.

Namun, para penggiat Greenpeace mengatakan rancangan itu mempunyai ‘kecacatan serius’ kerana undang-undang alam sekitar tempatan tidak mencukupi, terutama di Brazil.

“Tidak ada yang dapat mengatasi kenyataan bahawa beberapa pengeluar komoditi mungkin mempunyai satu garisan kemampanan tetapi terus memusnahkan hutan di tempat lain yang hanya memindahkan masalah itu kepada pintu belakang pihak lain,” kata Elena Polisano, juru kempen Greenpeace UK.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here