Semai rasa cinta negara dahulu sebelum sertai PDRM – Musa Hassan

“Kalau hendak masuk polis, hati kena cekal, nombor satu kerana sayang dan cintakan negara dan bukan kerana nak cari makan. Kalau nak cari makan, jangan masuk polis,” tegas bekas Ketua Polis Negara Tan Sri Musa Hassan (gambar).

Beliau berkata sikap sayangkan negara itu dapat membentuk anggota untuk menjalankan tanggungjawab dengan penuh amanah dan berintegriti sebagai barisan hadapan dalam memastikan keamanan dan kesejahteraan negara terus terpelihara.

“Siapa yang tidak boleh dibetulkan atau terlibat dalam penyelewengan, berhentilah…cari kerja lain yang boleh buat duit. Pasukan polis tempat orang yang sayangkan negara, yang hendak menjaga negara dengan betul dan menjaga masyarakat,” katanya.

Musa Hassan yang berkhidmat dalam pasukan polis selama 41 tahun mengingatkan generasi muda yang ingin menyertai Pasukan Polis Diraja Malaysia (PDRM) harus mempunyai jiwa kental dan bukan melihat atas faktor gaji semata-mata. 

“Anggota polis perlu mempunyai semangat sayangkan negara, patriotik…kalau semangat itu tidak ada tiada gunanya, dengan adanya semangat sayangkan negara maka dia (anggota) akan bertindak lebih baik, tidak terlibat rasuah dan integriti akan kekal kerana dia tahu rasuah akan merosakkan keselamatan negara,”.

Tegas Musa, ketua bagi setiap unit dan jabatan dalam PDRM juga mesti dilantik dalam kalangan individu yang amanah, ikhlas dan tegas dalam melaksanakan tugas dan bukannya dalam kalangan yang hanya pandai mengampu.

Katanya, mereka perlu sedar bahawa keamanan dan kesejahteraan negara yang dikecapi hari ini tidak datang sendiri jika tiada pengorbanan daripada anggota pasukan keselamatan yang berjuang untuk negara sehingga ada yang terkorban nyawa demi mempertahankan tanah air. 

Selain itu, jelas beliau, cabaran yang dihadapi anggota PDRM juga berbeza berbanding dahulu seiring dengan kemajuan teknologi dan maklumat seperti penjajahan minda melalui medium internet.

“Ancaman pada masa sekarang lebih luas dan mengandungi unsur-unsur yang boleh merosakkan negara berbanding sebelum ketiadaan kemudahan internet,” katanya.

Sementara itu, bagi bekas Pengarah Jabatan Pengurusan PDRM Tan Sri JJ Raj berkata setiap anggota dan pasukan keselamatan negara harus menghayati erti kemerdekaan sepanjang masa dan bukan hanya ketika tiba sambutan berkenaan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here