Dato’ Sudha Devi KR Vasudevan mempengerusikan Yayasan Komanwel.

KUALA LUMPUR – Bekas pesuruhjaya tinggi Dato’ Sudha Devi KR Vasudevan telah menjadi rakyat Malaysia pertama yang dipilih sebagai Pengerusi Yayasan Komanwel.

Beliau merupakan ketua pertama dari Asia sejak penubuhan yayasan ini pada tahun 1966, akan memegang jawatan ini selama dua tahun dari 1 Januari 2021.

Kementerian Luar Negeri (MoFA) membuat pengumuman hari ini, bahawa beliau mengalahkan calon dari Kamerun, Kenya dan Papua New Guinea dalam pilihan raya yang diadakan dalam Mesyuarat Luar Biasa Dewan Gabenor Yayasan Komanwel yang dianjurkan oleh Inggeris pada 28 Oktober lalu.

Keputusan itu kemudian disahkan oleh Ketua Kerajaan Komanwel pada 7 Disember.

“Malaysia mengucapkan penghargaan yang mendalam kepada negara-negara Yayasan Komanwel atas sokongan mereka dalam melantik Dato’ Sudha sebagai Ketua Yayasan Komanwel.

Menurut MoFA, beliau sebelumnya adalah Pesuruhjaya Tinggi Malaysia ke Australia dan Duta Besar Malaysia ke Republik Federatif Brazil. Dia juga pernah memegang pelbagai jawatan diplomatik di Jerman, Singapura dan Switzerland.

Di dalam negara, dia telah berkhidmat dengan pelbagai jawatan di Kementerian Luar Negeri, termasuk ketua umum Jabatan Perancangan dan Penyelarasan Dasar, menteri bawah untuk Bahagian Asia Timur dan timbalan ketua pengarah untuk Sekretariat Nasional Asean-Malaysia.

“Sebagai Ketua Yayasan, Dato’ Sudha akan mempengerusikan mesyuarat Dewan Gabenornya, mewakili yayasan pada pertemuan dan acara antara pemerintah, dan berfungsi sebagai duta besar untuk Yayasan Komanwel untuk mempromosikan visi dan nilai yayasan,” tambah MoFA.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here