Permohonan Pemindahan Sekolah Tamil

 

 

 

 

 

 

 

Parit Buntar, Dis 10-

23 buah sekolah memohon untuk pemindahan sejak 2011 hingga 2020,kenyataan diumumkan oleh Parlimen.

Menurut statistik bilangan sekolah tamil sebanyak 162 buah sekolah menerima separa bantuan kerajaan dan 365 buah sekolah menerima penuh bantuan kerajaan

Ahli Parlimen Padang Serai, Kedah Karuppaiya Muthusamy telah menyoal dan mengemukakan permintaan kepada Menteri Pendidikan Doktor Muhammad Radzi bagi membendung masalah ketiadaan sekolah di kawasan pendudukan ramai India dengan menghijrahkan sekolah-sekolah yang mengalami kekurangan murid.

Kebanyakannya sekolah telah ditebus oleh pemilik tanah, pendaftaran murid baru semakin berkurangan, keselamatan para murid adalah antara sebab memohon pemindahan.

Beliau juga menyoal Menteri Pendidikan akan kemungkinan sekolah- sekolah yang mempunyai bilangan murid yang berkurang dapat dipindahkan ke kawasan  pendudukan ramai India

Secara asasnya, gabungan   sekolah – sekolah yang berada dalam lingkungan persekitaran lima km adalah petunjuk yang wajar.

Pemindahan ini perlu dipersetujui oleh ibu bapa secara penuh. Pengidentifikasikan tempat baru, pembelian tanah  pengeluarkan dana, menaikatarafkan sekolah, pembinaan banguaan baru perlu diuruskan oleh  Lembaga Pengurus Sekolah.

Menteri Pendidikan juga berjanji bahawa satu kumpulan khas akan dibentuk untuk menyelesaikan masalah kemerosotan bilangan murid.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here