GULUNG TIKAR KERANA COVID-19

Perintah kawalan bergerak berikutan pandemic Covid – 19 telah mengosongkan isi rumah Gayatiri, seorang pemandu bas sekolah.

Gayatiri menempat dengan suaminya seorang pesakit mental dan empat beranak di sebuah rumah pangsa di Batu Uban, Taman Utara . Anaknya yang berumur dalam lingkungan 11 – 18 tahun.

Sejak lapan tahun berkhidmat sebagai pemandu van sekolah untuk menampung keluarganya.

Gayatiri hilang punca pendapatan bas sekolah  yang berdepan tindakan termasuk diisytihar muflis kerana tidak mampu membayar pinjaman selepas terjejas berikutan pandemik COVID-19.

Dia dikatakan, menerima pelbagai notis daripada syarikat penyedia pinjaman berkaitan bayaran ansuran, sejak beberapa bulan lalu.

“Sebahagian besar pengusaha bas dan berasa tertekan selepas sumber pendapatan terjejas berikutan pandemik COVID-19.

Tambahnya meminjam wang dari pelbagai sumber untuk menyara kehidupan harian tetapi, gagal memulangkan pinjaman dan kini untuk membayar balik hutang sebanyak satu juta dia menjual perabot rumah seperti sofa, televisyen, peti sejuk dan sebagainya.

Ditanya mengenai pengecualian cukai jualan bagi pembelian bas siap dalam negara dilanjutkan mulai 1 Januari 2021 hingga 31 Disember 2022 yang diumumkan dalam Belanjawan 2021 pula, katanya, langkah itu memang memberi kelegaan kepada pengusaha bas.

Bagaimanapun dalam mengharungi tempoh sukar kini, dia berkata, rata-rata pengusaha tiada hajat atau kemampuan untuk membeli bas baharu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here