THAIPUSAM 2021- PENDIRIAN DHEVASTHANAM

Kuil KL Sri Maha Mariamman Dhevasthanam akan membuat pendirian dengan Majlis Keselamatan Negara (MKN) bahawa

Festival Thaipusam di Batu Caves akan diteruskan walaupun dengan cara yang sederhana seperti berikut:

  1. Chariot perak Velliratham akan berjalan seperti biasa pada pukul 10.30 malam dari Kuil KL Sri Maha Mariamman Dhevasthanam di Jalan Tun H.S.Lee dalam perjalanan tanpa henti ke Batu Caves. Perjalanan dijangka mengambil masa 3 1/2 jam memandangkan kelajuan penggerak utama.
  2. Tidak boleh berhenti sama sekali.
  3. Penyembah tidak dibenarkan mengikuti atau mendirikan khemah / pendirian khemah lebih untuk menghentikan kereta dan persembahan dan archanai langsung tidak dibenarkan.
  4. Para dewa akan tinggal di Swamy Mandapham di Kuil Batu Caves Sri Subramaniyar seperti biasa untuk memberikan darshan kepada para penyembah yang datang.
  5. Tidak boleh ada kedai / gerai / kawasan pasar di kawasan kuil Batu Caves.
  6. Dhevasthanam juga tidak menggalakkan mendirikan khemah, gerai, di luar kawasan kuil dan di tebing sungai (athangkarai).
  7. Bagi pembawa paal kudam dan pembawa kavadi, hanya 2 orang yang dibenarkan untuk diiringi. Perkara ini mesti dikuatkuasakan dengan tegas.
  8. Pembersih tangan harus dipasang di pintu masuk Batu Caves sebagai tambahan kepada prosedur SOP yang menjadikan pemakaian topeng muka dan pemeriksaan suhu badan dan penelusuran kenalan wajib.
  9. Perjalanan pulang Velliratham harus dilakukan dengan cara yang sama bertolak dari Batu Caves pada pukul 4 petang dan terus tanpa henti ke Kuil KL Sri Maha Mariamman di Jln Tun H.S.Lee. Perjalanan dijangka memakan masa tiga jam.
  10. Laluan Velliratham akan tetap sama dalam keadaan tertentu.

Perkara ini didedahkan oleh ketua Dhevasthanam, Tan Sri Datuk R Nadarajah pada sidang media yang diadakan di pejabat Batu Caves.

“Kami tidak mahu orang ramai berkumpul. Saya percaya penyembah tidak akan berkumpul di bawah keadaan pandemik Covid 19 ini. Festival Thaipusam, doa dan poojas akan tetap berjalan seperti biasa dengan praktik keagamaan di kuil”, kata R Nadarajah  

“Kami berharap MKN dan Kementerian Kesihatan akan mengkaji proposal secara terperinci dan memberikan pertimbangan seluas-luasnya. Penyembah disarankan untuk memerhatikan Thaipusam di rumah dan menjauhkan diri dari Batu Caves”.

Pengerusi Dhevasthanam mengatakan bahawa semua aspek Festival Thaipusam dibincangkan oleh lembaga pengurusan yang bermesyuarat pada hari Sabtu (26 Dis) kata sepakat dicapai  dengan kerangka kerja untuk Thaipusam 2021.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here