PEMBATALAN PERAYAAN THAIPUSAM DI PULAU PINANG

GEORGE TOWN, Jan 7-

 Organisasi Hindu memuji keputusan Pulau Pinang untuk membatalkan perayaan Thaipusam awam akhir bulan ini, kerana peningkatan  kes Covid-19 setiap hari.

Lembaga Wakaf Hindu Pulau Pinang (PHEB) telah memutuskan untuk tidak mengadakan perayaan Thaipusam awam pada 28 Januari, setelah berunding dengan Kementerian Kesihatan.

Naib Presiden Kebangsaan Malaysia Hindu Sangam (MHS) N. Shanmuganathan berkata, yakin keputusan itu diambil demi kepentingan rakyat untuk mencegah penyebaran Covid-19 lebih lanjut.

“Ini untuk menjaga keselamatan dan kesihatan para penyembah, terutama warga tua dan anak-anak.

“Ini akan mencemarkan nama baik Thaipusam, yang merupakan festival keagamaan yang disambut selama 200 tahun terakhir. Thaipusam tidak boleh menjadi penyebab kluster Covid-19 baru.

Dia menambah bahawa sukar untuk mengawal orang ramai jika penyertaan orang ramai diizinkan berjalan seperti biasa tahun ini.

PHEB telah memutuskan untuk melakukan siaran langsung sesi doa di dua kuil utama untuk ditonton oleh penganut.

Ketua Pegawai Eksekutif PHEB Datuk M. Ramachandran memberitahu sumber media bahawa keputusan itu bertujuan mengutamakan keselamatan orang ramai.

Thaipusam akan disambut pada 28 Januari, yang merupakan cuti umum untuk beberapa negeri di Malaysia, dan 29.

Sekiranya tidak kerana wabak itu, kuil Arulmigu Balathandayuthapani di puncak bukit di bawah PHEB dan kuil Nattukottai Chettiar akan mengadakan perarakan kereta semasa perayaan tiga hari itu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here