MENGAPAKAH DOUBLE STANDARD DALAM ISU PERARAKAN KERETA PERAYAAN THAIPUSAM?

Kes perayaan keagamaan Hindu, Thaipusam, masih menjadi isu  ketidaksamaan antara agensi persekutuan Majlis Keselamatan Negara (MKN) dan pemerintah negeri.

Pemerintah Pulau Pinang dan Lembaga Wakaf Hindu (HEB) mengambil tindakan yang sangat tegas dalam membatalkan peristiwa Thaipusam.

“Kerajaan Pulau Pinang kali pertama mengumumkan pembatalan Thaipusam sama sekali dengan perarakan kereta untuk perayaan tersebut”, kata Timbalan Ketua Menteri II Pulau Pinang, P Ramasamy.

“Acara seperti solat di kuil, perarakan kereta, pendukungan kavadi, menunaikan cukur rambut, pemecahan kelapa, dan pemasangan khemah dan gerai semuanya tidak diizinkan tetapi Kuil Arulmigu Balathandayuthabani, Pulau Pinang  membuat rancangan untuk menayangkan secara langsung solat Thaipusam. Singkatnya, saya telah menggesa penganut Hindu di Pulau Pinang untuk berdoa di rumah mereka untuk mengatasi wabak Covid-19, dengan kata lain kami tidak membenarkan Thaipusam di Pulau Pinang,” ujar P Ramasamy.

Ini diikuti oleh Selangor dan negeri-negeri lain, seminggu sebelum MKN membuat keputusan untuk membatalkan perarakan kereta tahunan.

Tiba-tiba, dengan waktu kurang dari satu minggu perayaan  Thaipusam, MKN telah membenarkan perarakan kereta dan membuat pengecualian untuk Kuil Sri Maha Mariamman Devasthanam dengan membenarkan perarakan kereta dengan hanya 10 orang.

“Mengapa double standard  ini? Mengapa membenarkan perarakan kereta  untuk kuil Hindu Batu Caves tetapi tidak membenarkan kuil-kuil lain di negara ini”.

“Baru-baru ini saya perhatikan bahawa terdapat tahap ketidakrataan tertentu dalam isu Covid-19 antara Kerajaan Pusat dengan Kerajaan Negeri, daerah dan tempatan.

Namun Majlis Keselamatan Negara (MKN) mengetahui yang paling baik untuk membendung wabak Covid-19, ketidaksamaan ini memberi persepsi yang kurang efisien dan gagal mengambil kira pandangan atau keputusan di peringkat negeri.

“Sekiranya MKN mengharapkan masyarakat di negara ini memandang serius wabak ini, maka agensi yang bertanggungjawab menetapkan keputusan yang kukuh.

Dengan meningkatnya kes Covid-19, peristiwa sosial dan keagamaan mesti dikawal. Sikap tidak bertanggungjawab seperti itu tidak akan membantu dalam membendung wabak tersebut. P Ramasamy menyeru pihak yang bertanggungjawab untuk membatalan arahan terbaru yang masih boleh dilaksanakan untuk perayaan berkenaan.  

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here