PERARAKAN KERETA PERAK KE KUIL ARULMIGU BALATHANDAYUTHABANI

George Town, Jan 27-

Kereta perak dari Jalan Pinang  memulakan perjalanan tahunannya sejauh 7km dalam masa sekitar jam 3.30 pagi hari ini untuk menandakan tradisi perayaan Thaipusam walaupun kerajaan Pulau Pinang tegas melarang perarakan awam kerana wabak Covid -19 itu.

Timbalan Ketua Menteri II P. Ramasamy memberitahu media bahawa perarakan kereta itu dianggap tidak sah kerana tidak mendapat sebarang persetujuan untuk acara tersebut. Namun Ramasamy telah  mengkritik kuat terhadap tindakan Kerajaan Persekutuan untuk membenarkan perarakan kereta di kuil Batu Caves, Selangor.

Dia menambah bahawa dia akan mengeluarkan surat tunjuk ajar kepada pihak penganjur kerana menolak perintah.

Majlis Keselamatan Negara dan Menteri Wilayah Persekutuan, Tan Sri Annuar Musa membenarkan perarakan  kereta Thaipusam ke Batu Caves, Selangor.

“Tetapi saya melihatnya sebagai politik. Kami prihatin terhadap kesihatan awam memandangkan wabak tersebut. Kami tidak mahu mewujudkan kluster baru selepas peristiwa ini. Itulah sebabnya para penyembah Pulau Pinang diminta untuk mengamalkan adat sembahyang di rumah. ”

Dalam gambar dan video yang tersedia melalui akaun Facebook rasmi kuil itu, kereta itu dijadualkan tiba di Kuil Arulmigu Balathandayuthapani , pada pukul 6.30 pagi, kerana lalu lintas yang sedikit.

Perarakan kereta melalui beberapa pusat perhentian – dari Weld Quay, Pasar Raya Kamdar di Burma Road  ke Pulau Island – sebelum tiba di Kuil Arulmigu Balathandayuthapani tanpa banyak keriuhan biasa.

Ini bermaksud perarakan kereta berjalan dengan kehadiran polis tetapi tanpa langkah keselamatan yang biasanya akan dilaksanakan oleh pihak berkuasa tempatan.

Anggota polis mengiringi kereta itu dengan menaiki motosikal sementara konvoi lima buah kereta mengekorinya. Beberapa orang yang berada di dalam kereta mereka menyaksikan perarakan diarahkan oleh polis untuk bersurai.

Sementara itu, bekas anggota Lembaga Wakaf Hindu Pulau Pinang, S. Raveentharan memberitahu  bahawa penganjur perarakan telah menentang negeri ini dan mesti dipertanggungjawabkan sekiranya mereka yang terlibat dalam acara dan upacara itu jika bergejala positif bagi Covid-19.

“Perarakan itu juga bertentangan dengan Prosedur Operasi Standard (SOP) di bawah Perintah Kawalan Pergerakan yang sedang diatur oleh Pulau Pinang dan penganjur berisiko ditangkap”, katanya.

“Manakala , ritual keagamaan juga tidak lengkap jika arca dewa Murugan tidak  dibawa naik ke bukit seperti yang dilakukan pada musim perayaan Thaipusam yang sebelumnya. Ini juga boleh menyusahkan masyarakat. “

“Oleh kerana usaha Wakil Presiden MIC, M. Saravanan, kami membuat prosesi ini disetujui. Tuhan memberkatinya,” kata A. Narayanan, Pemegang Amanah Kuil Nattukottai Chettiar.

Pulau Pinang bulan lalu memutuskan untuk membatalkan perayaan Thaipusam kerana kebangkitan jangkitan Covid-19, mengganggu tradisi berusia 235 tahun.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here